• Xi Jinping este programat să se întâlnească cu Mishustin și să aibă discuții oficiale cu Putin.
  • Kievul așteaptă confirmarea unei conversații telefonice între Xi Jinping și Volodimir Zelenski.
  • Anterior, The Wall Street Journal a raportat că Xi Jinping intenționează să discute cu Zelenski după o vizită la Moscova.

UPDATE. DECLARAȚIA COMUNĂ XI-PUTIN SEMNATĂ CU PRIVIRE LA UCRAINA

Președintele Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin semnează Declarația comună a Republicii Populare Chineze și a Federației Ruse privind aprofundarea parteneriatului strategic cuprinzător de coordonare pentru noua eră și soluționarea crizei din Ucraina prin dialog.

În după-amiaza zilei de 21 martie, ora locală, președintele Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin au semnat și au lansat împreună Declarația comună a Republicii Populare Chineze și a Federației Ruse privind aprofundarea parteneriatului strategic cuprinzător de coordonare pentru noua eră la Kremlin în Moscova.

În problema Ucrainei, cele două părți consideră că trebuie respectate scopurile și principiile Cartei Națiunilor Unite, iar dreptul internațional trebuie respectat. Partea rusă vorbește pozitiv despre poziția obiectivă și imparțială a Chinei în problema Ucrainei. Cele două părți se opun practicii oricărei țări sau grup de țări de a căuta avantaje în domeniul militar, politic și în alte domenii în detrimentul intereselor legitime de securitate ale altor țări. Partea rusă își reafirmă angajamentul față de reluarea discuțiilor de pace cât mai curând posibil, lucru pe care China îl apreciază. Partea rusă salută dorința Chinei de a juca un rol pozitiv în soluționarea politică și diplomatică a crizei din Ucraina și salută propunerile constructive prezentate înPoziția Chinei cu privire la soluționarea politică a crizei din Ucraina . Cele două părți subliniază că, pentru a soluționa criza din Ucraina, trebuie respectate preocupările legitime de securitate ale tuturor țărilor, ar trebui să fie prevenită confruntarea blocului și să se evite aprinderea flăcărilor. Cele două părți subliniază că dialogul responsabil este cea mai bună cale pentru soluții adecvate. În acest scop, comunitatea internațională ar trebui să ofere sprijin eforturilor constructive relevante. Cele două părți solicită oprirea tuturor mișcărilor care duc la tensiuni și prelungirea luptei pentru a preveni agravarea sau chiar scăderea crizei. Cele două părți se opun oricăror sancțiuni unilaterale neautorizate de Consiliul de Securitate al ONU. 

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

UPDATE. Federația Rusă și China au subliniat inadmisibilitatea încălcării intereselor oricărei țări în domeniul securității

Federația Rusă și China, într-o declarație comună, au subliniat inadmisibilitatea încălcării intereselor oricărei țări în domeniul securității, potrivit Televiziunii Centrale chineze.

De asemenea, Federația Rusă și China, într-o declarație comună, au subliniat necesitatea prevenirii instigării conflictului din Ucraina.

UPDATE. Putin: discuțiile cu Xi Jinping au fost de succes și constructive

Planul de pace al Chinei poate fi luat ca bază pentru o reglementare pașnică atunci când Occidentul și Kievul sunt pregătiți pentru aceasta. Xi Jinping a acordat multă atenție inițiativelor de pace ale Chinei în timpul discuțiilor, a spus Putin.

Xi Jinping a numit discuțiile cu Putin productive. Legăturile chino-ruse au depășit relațiile bilaterale și sunt de mare importanță pentru ordinea mondială, a menționat liderul RPC.

UPDATE. Principalele declarații ale lui Xi Jinping:

Prin eforturi comune, relațiile ruso-chineze demonstrează o dinamică de dezvoltare sănătoasă și durabilă;

Încrederea politică reciprocă se adâncește între Federația Rusă și RPC, interesele comune se înmulțesc, popoarele se apropie;

Cooperarea se dezvoltă în dimensiuni comerciale, economice, investiționale, energetice, culturale și umanitare, precum și interregionale;

Xi Jinping a spus că este gata să schițeze un plan pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale și a cooperării practice în interesul renașterii și prosperității Chinei și Rusiei.

UPDATE. Discuțiile dintre Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping, cu participarea delegațiilor țărilor la Kremlin, au loc acum într-un format extins.

Putin, după discuțiile cu Xi Jinping, nu intenționează să se întâlnească cu Biden, a spus Ushakov, consilierul președintelui rus.

Afacerile rusești sunt capabile să răspundă nevoilor în creștere ale Chinei de energie – atât prin contracte, cât și mai mult. Cifra de afaceri comercială dintre Rusia și China în 2022 a atins un record, în ciuda consecințelor pandemiei și presiunii sancțiunilor, anul acesta va depăși 200 de miliarde de dolari. Moscova este pregătită să sprijine afacerile chineze în înlocuirea întreprinderilor care au părăsit Rusia, a spus Putin.

UPDATE. Putin și Xi discută despre „planul de reglementare” al Chinei pentru războiul din Ucraina

Vladimir Putin a declarat că a avut timp să discute cu Xi Jinping despre problemele internaționale actuale și relațiile bilaterale.


În timpul părții informale a discuțiilor, Vladimir Putin și Xi Jinping au discutat despre un „plan” chinez de soluționare a războiului din Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

„Nu voi da estimări, să așteptăm declarații pentru mass-media”, a spus Peskov. Potrivit lui Peskov, partea oficială a negocierilor va avea loc după ora 16:00 la Kremlin .

Xi Jinping a numit Beijingul și Moscova „mari puteri vecine” și „parteneri strategici” în timpul unei întâlniri cu prim-ministrul Mihail Mishustin, spunând că China va avea „prioritate” relațiilor cu Rusia.

UPDATE. Liderul Republicii Populare Chineze l-a invitat și pe Mishustin să viziteze China

Liderul Republicii Populare Chineze l-a invitat și pe Mishustin să viziteze China cât mai curând posibil, a cerut intensificarea activității mecanismelor interguvernamentale ale celor două țări. Xi Jinping este programat să se întâlnească astăzi și mâine cu Partidul Comunist al Federației Ruse, a declarat Zyuganov pentru RIA Novosti.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping vor susține discuții oficiale la Marele Palat al Kremlinului. În a doua zi principală a vizitei de stat a liderului chinez la Moscova, liderii celor două țări au conturat un program încărcat de lucru. Coloana delegației chineze a părăsit hotelul. Astăzi, Xi Jinping este programat să se întâlnească cu Mishustin și să aibă discuții oficiale cu Putin.

Kremlinul se așteaptă ca președintele Republicii Populare Chineze și președintele Rusiei să discute despre energie, cooperare militaro-tehnică, comerț și cooperare economică.

Kievul așteaptă confirmarea unei conversații telefonice între Xi Jinping și Volodimir Zelenski. Acest lucru a fost anunțat de viceprim-ministrul, ministrul reintegrării teritoriilor necontrolate ale Ucrainei, Iryna Vereshchuk, într-un interviu pentru ziarul italian Corriere della Sera.

Nu știu, așteptăm confirmarea”, a spus ea, răspunzând la întrebarea dacă conversația telefonică va avea loc cu siguranță. Ar fi un pas important. Au ceva de spus unul altuia.” Anterior, The Wall Street Journal a raportat că Xi Jinping intenționează să discute cu Zelenski după o vizită la Moscova.

Președintele chinez Xi Jinping ar trebui să-l preseze pe Vladimir Putin să „oprească crimele de război” din Ucraina, a cerut SUA. Cei doi se vor întâlni din nou marți pentru discuții oficiale în timpul primei vizite a domnului Xi la Moscova de la invazie.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe i-a cerut lui Xi să-l îndemne pe omologul său rus să retragă trupele din Ucraina.

Citește și: