• Vladimir Putin, confuz, a afirmat că trupele sale „nu au început” încă atacul militar în Ucraina – deși a pierdut aproximativ 75.000 de soldați de la invadarea țării în februarie.
  • Președintele rus – care descrie conflictul ca fiind o „operațiune militară specială” – a făcut acest comentariu bizar în timp ce participa la Forumul Economic Estic din orașul Vladivostok.
  • În discursul său, Putin a menționat cu greu Ucraina, în afară de o referire la exporturile de cereale.

Vladimir Putin, confuz, a afirmat că trupele sale „nu au început” încă atacul militar în Ucraina – deși a pierdut aproximativ 75.000 de soldați de la invadarea țării în februarie.

Președintele rus – care descrie conflictul ca fiind o „operațiune militară specială” – a făcut acest comentariu bizar în timp ce participa la Forumul Economic Estic din orașul Vladivostok. În discursul său, Putin a menționat cu greu Ucraina, în afară de o referire la exporturile de cereale.

Cu toate acestea, când un moderator l-a întrebat dacă s-a pierdut ceva în urma conflictului, el a susținut că Rusia a avut de fapt de câștigat de pe urma acestuia.

Recomandări

DE LA TABU, LA TABLĂ
ICON OF THE YEAR
HARRIS VS. TRUMP
CÂȚI INFLUENCERI AVEM?
MUSK DONEAZĂ PT TRUMP
CLONAREA ANIMALELOR

El a spus: „Nu am pierdut nimic și nu vom pierde nimic. Tot ceea ce este inutil, dăunător și tot ceea ce ne împiedică să mergem înainte va fi respins”.”

Putin a adăugat înfiorător: „Și cel mai important, și vreau să subliniez încă o dată – nu am început din punct de vedere al activităților militare”.

Putin, care se află la putere din 1999, a adăugat: „În ceea ce privește ceea ce am câștigat, pot spune că principalul câștig a fost consolidarea suveranității noastre, iar acesta este rezultatul inevitabil a ceea ce se întâmplă acum. Acest lucru va consolida în cele din urmă țara noastră din interior”.

El a recunoscut că are loc o „polarizare” „atât în lume, cât și în interiorul țării” – dar a spus că el crede că acest lucru este „benefic”.

El a continuat să spună: „Acțiunile militare din 2014 au fost demarate – după lovitura de stat din Ucraina – de cei care nu au dorit o dezvoltare normală, pașnică și au încercat să își suprime propriul popor prin desfășurarea unei operațiuni militare după alta și printr-un genocid de opt ani al populației din Donbas.”

Rusia a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina la 24 februarie, în ceea ce a numit o operațiune specială pentru a diminua capacitățile militare ale vecinului său din sud și pentru a elimina persoanele pe care le numește naționaliști periculoși.

Forțele ucrainene au opus o rezistență dură – dar niciuna dintre părți nu a dezvăluit câți soldați au fost uciși. Cu toate acestea, Occidentul estimează că Putin a văzut 75.000 de militari uciși sau mutilați.

Biroul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) a verificat un total de 5.718 decese civile în timpul invaziei Rusiei în Ucraina până la 4 septembrie. Dintre aceștia, 372 au fost copii. În plus, 8.199 de persoane au fost rănite.

Cu toate acestea, numărul real al victimelor ar putea fi mai mare, a precizat OHCHR. În iulie, Putin a declarat că abia a început în Ucraina și a provocat Statele Unite să încerce să învingă Moscova – afirmând că va eșua.

La începutul zilei de astăzi, Daily Miror a relatat că Rusia a trimis un criminal în masă condamnat să lupte în Ucraina, poreclit „maniac” pentru cruzimea sa și i-a acordat un premiu. Ivan Neparatov, în vârstă de 34 de ani, a fost condamnat pentru cinci crime separate și se pare că a avut plăcerea de a le ucide.

Ucigașul era liderul unei bande care „își sugruma personal victimele și simțea o mare plăcere să facă acest lucru”. Una dintre victimele sale a fost o femeie strangulată în timpul unui jaf, iar alta un bărbat înjunghiat de 88 de ori.

Expertul rus în exil în domeniul aplicării legii, Serghei Kanev, a declarat că lui Neparatov „îi plăcea să stranguleze și să tortureze animale, fapt pentru care a primit porecla de „Maniac””.

Între timp, Europa se pregătește să reducă consumul de gaz pe timp de iarnă, după ce Rusia nu a reușit să redeschidă o conductă crucială, într-o continuă „militarizare a energiei”. Germania și Franța intenționează să reducă căldura în clădirile publice, în timp ce Italia intenționează să le închidă mai devreme și să reducă iluminatul stradal cu 40%. Germanilor li s-a cerut să reducă consumul.