• Este de așteptat ca Vladimir Putin să răspundă agresiv la distrugerea proiectului său preferat, podul Crimeei, prin intensificarea războiului din Ucraina.
  • Rapoartele inițiale au declarat că trei persoane au fost ucise atunci când linia de aprovizionare vitală a fost aruncată în aer în primele ore ale dimineții de ieri.
  • Dar astăzi, presa ucraineană a raportat zeci de morți și răniți în urma exploziei presupusului camion-capcană.

Este de așteptat ca Vladimir Putin să răspundă agresiv la distrugerea proiectului său preferat, podul Crimeei, prin intensificarea războiului din Ucraina. Rapoartele inițiale au declarat că trei persoane au fost ucise atunci când linia de aprovizionare vitală a fost aruncată în aer în primele ore ale dimineții de ieri.

Dar astăzi, presa ucraineană a raportat zeci de morți și răniți în urma exploziei presupusului camion-capcană. Puterile occidentale se tem că Vladimir Putin va dori să se răzbune pentru distrugerea podului, pe care l-a inaugurat personal în cadrul unei ceremonii în 2018.

Avertizând cu privire la consecințe grave, liderul de la Kremlin a declarat anterior că orice atac asupra strâmtorii Kerch ar declanșa ziua judecății”. După ce a convocat o reuniune de urgență a cabinetului ieri după-amiază, Kremlinul nu a menționat un răspuns, promițând în schimb că Rusia își va consolida apărarea în jurul podului.

Recomandări

X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
MOMENTUL ATACULUI
TAYLOR SWIFT AR PUTEA DEVENI ȘI ACTRIȚĂ
ESA CREEAZĂ O ECLIPSĂ ARTIFICIALĂ

Însă parlamentari cheie din Rusia cer sânge. Alexander Bașkin, din Duma de Stat a Rusiei, a declarat: Aceasta a fost o declarație de război fără reguli”, cerând totodată un răspuns adecvat, conștient și posibil asimetric”. Un alt amic al lui Putin, propagandistul Vladimir Solovyov, a cerut ca Ucraina să fie bătută înapoi în vremuri întunecate” pentru că a aruncat în aer prețiosul pod al lui Putin – prin aducerea înapoi a unei agenții de informații nefaste din epoca sovietică, infamă pentru uciderea civililor nevinovați.

El a spus: Este timpul să ne amintim de pregătirea militară sovietică și să acționăm decisiv și creativ. Nu să răspundem la acțiunile inamicului, ci să le rupem planurile, să dăm lovituri neașteptate în direcții în care inamicul nu se așteaptă la ele. Ucraina ar trebui să fie scufundată în vremuri întunecate. Podurile, barajele, căile ferate, termocentralele și alte facilități de infrastructură ar trebui să fie distruse în întreaga Ucraină. Țara ar trebui să treacă la un mod militar – în întregime. Totul pentru front, totul pentru victorie”, adaugă el.

SMERSH – care se traduce prin Moarte spionilor” – a fost organizația umbrelă a trei agenții de informații care era controlată și răspundea direct în fața Armatei Roșii și a lui Stalin însuși. Doi guvernatori ruși au cerut chiar ca Kremlinul să facă să plouă cu rachetele sale Sarmat Satan”, care vor distruge lumea, asupra orașelor ucrainene.

Viceguvernatorul regiunii Stavropol din sudul Rusiei, Valery Chernitsov, a exclamat: Ucraineni, părăsiți-vă orașele, în special pe cele mari. Pentru că vă așteaptă o mare surpriză. Rachetele Sarmat sunt pregătite să lovească”, într-un videoclip amenințător postat pe Twitter.

Deși Kievul nu a revendicat responsabilitatea pentru explozie, consilierul președintelui Volodimir Zelenski a scris pe Twitter: Crimeea, podul, începutul. Tot ce este ilegal trebuie distrus, tot ce este furat trebuie returnat Ucrainei, tot ce este ocupat de Rusia trebuie expulzat. Podul arde frumos”, a adăugat el.

Iar Ministerul Apărării de la Kiev a adăugat: Crucișătorul de rachete ghidate Moskva și podul Kerch – două simboluri notorii ale puterii rusești în Crimeea ucraineană – s-au prăbușit. Ce urmează la rând, rușilor?”.

Distrugerea podului este o lovitură majoră, atât din punct de vedere simbolic, cât și tactic, deoarece este principala rută folosită pentru aprovizionarea soldaților ruși către liniile de front din sudul Ucrainei.

Cu câteva luni în urmă și pe fondul temerilor că Ucraina ar putea lansa o lovitură tactică asupra pistei strategice, aliații propagandiști ai lui Putin au împărtășit un raport care susținea că aceasta este indestructibilă sau chiar imposibil de atacat.

Referindu-se la aceste rapoarte, Elizabeth Tsurkove, membră a New Lines Institute, a scris ieri pe Twitter: Cu doar 3 luni în urmă, propaganda rusă susținea că podul din Crimeea era imposibil de atacat din cauza celor 20 de moduri diferite de protecție care îl acoperă, inclusiv delfinii militari […] Ce eșec colosal”.