• Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că ar fi „absurd” dacă Ucraina nu ar fi invitată să devină membru NATO.
  • În schimb, pentru Rusia, acești pași ar duce la o motivație puternică pentru a-și continua teroarea.
  • Zelenski va ajunge la Vilnius în această seară, Jens Stoltenberg a anunțat că vor lua cina împreună.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că ar fi „absurd” dacă Ucraina nu ar fi invitată să devină membru NATO și că incertitudinea cu privire la apartenența sa a fost o motivație pentru Rusia să „și continue teroarea”, informează The Guardian.

Zelenski a postat pe Twitter: „Apreciem aliații noștri. Apreciem securitatea noastră comună și apreciem întotdeauna o conversație deschisă. Ucraina va fi reprezentată la summitul NATO de la Vilnius pentru că este vorba de respect. Dar și Ucraina merită respect. Acum, în drum spre Vilnius, am primit semnale că se discută anumite cuvinte fără Ucraina”.

„Și aș dori să subliniez că această formulare este despre invitația de a deveni membru NATO, nu despre apartenența Ucrainei. Este fără precedent și absurd când nu este stabilit nici un interval de timp pentru invitație, nici pentru aderarea Ucrainei. În timp ce, în același timp, se adaugă o formulare vagă despre condiții chiar și pentru invitarea Ucrainei. Se pare că nu există nicio disponibilitate nici de a invita Ucraina la NATO și nici de a o face membră a Alianței”, a scris Volodimir Zelenski.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
CÂT ȚINE TINEREȚEA?
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.

Zelenski susține că tot acest demers ar însemna că există o oportunitate pentru a negocia aderarea Ucrainei la NATO. În schimb, pentru Rusia, acești pași ar duce la o motivație puternică pentru a-și continua teroarea. „Incertitudinea este slăbiciune. Și voi discuta deschis despre asta la summit”, a spus președintele ucrainean.

Zelenski va ajunge la Vilnius în această seară, Jens Stoltenberg a anunțat că vor lua cina împreună. Miercuri sunt așteptate discuții și între liderul ucrainean și Joe Biden.

Citește și