• Zeci de clujeni protestat din cauza unor copaci.
  • În zona respectivă și pe o altă stradă se fac lucrări de modernizare, iar primăria a decis să mute copacii într-un alt loc din oraș.
  • Emilian Mihailov, doctor în filosofie: Au fost niște protestatari, ceea ce înseamnă că oamenii la nivel local au spirit civic.

Cu mai puțin de o lună până la Untold, o parte din clujeni se revoltă față de primarul Emil Boc: „vor fi mai mulți oameni decât copaci aici”. În timp ce UE e ingrijorată de cât de prost mergem cu energia verde, la Cluj autoritățile vor să scoată copacii dintr-o zona centrală a orașului. Localnicii au făcut lanț uman ca sa ii protejeze. În zona respectivă și pe o altă stradă se fac lucrări de modernizare, iar primăria a decis să mute copacii într-un alt loc din oraș. Arborii urmau să fie înlocuiți cu tei, salcâmi și ginkgo biloba.

Mii de oameni au semnat o petiție pentru păstrarea arborilor de pe străzile Kogălniceanu și Universității. Au reușit să-l îmbuneze pe Boc, dar doar parțial, 29 de arbori din cei 37 vor fi replantați în alte zone din oraș.

Emilian Mihailov, doctor în filosofie, vede și partea bună a situației și este de părere că odată ce lumea iese în stradă și își arată nemulțumirile, politicienii vor simți o presiune pe umerii lor.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

„Eu văd într-o cheie pozitivă ce s-a întâmplat la Cluj. Au fost niște protestatari, ceea ce înseamnă că oamenii la nivel local au spirit civic. E ceva de apreciat și ceva ce ar trebui să promovăm în discuțiile media. Doi, un politician totuși a intrat în dialog cu acești oameni. Sigur, nu ne convine rezultatul, dar și-a ajustat abordarea inițială. Există și acele aspecte negative, dar îmi place să văd și partea pozitivă, adică într-o țară democratică niște oameni ies în stradă, pun presiune pe politicieni, iar politicienii mai renunță, poate nu de tot, dar mai renunță la ambițiile pe care le au”, a declarat Emilian Mihailov.

O soluție pentru mai mult oxigen în orașe vine din Sevilla, unde doi biologi au creat prima pepinieră certificată de bambus din Europa.

Bambusul este planta cu cea mai rapidă creștere din lume. Unele specii cresc între 70 de centimeri și un metru într-o singură zi și pot absorbi de patru ori mai mult dioxid de carbon decât alte plante. Înălțimea tulpinilor poate depăși 25 de metri în doar trei ani, când ajunge la maturitate. Un alt avantaj este ca bambusul oferă o umbra mult mai mare decât alte plante.

Citește și