• Majoritatea regiunilor din Ucraina au fost afectate de pene de curent în această săptămână.
  • Deși numărul celor șase milioane de persoane afectate în prezent este în scădere față de cel maxim, președintele Zelenski a declarat că cele mai mari probleme au fost la Kiev.
  • Până în prezent au fost înființate peste 4.000 de centre, dar – potrivit lui Zelenski – nu sunt suficiente în Kiev.

Volodimir Zelenski l-a criticat pe primarul Kievului, Vitali Klitschko, în legătură cu furnizarea de adăposturi de urgență, într-un semn de nemulțumire rar întâlnit între liderii ucraineni de la începutul invaziei rusești.

Președintele a indicat că Vitali Klitschko, legenda boxului devenită politician, nu a făcut suficient pentru a-i ajuta pe locuitorii capitalei să facă față celor mai devastatoare lovituri ale Moscovei din timpul războiului. Majoritatea regiunilor din Ucraina au fost afectate de pene de curent în această săptămână și, deși cele șase milioane de persoane afectate în prezent sunt în scădere față de vârful de 12 milioane înregistrat în urmă cu câteva zile, Zelenski a declarat că cele mai mari probleme” sunt în Kiev.

Din nefericire, autoritățile locale nu s-au descurcat bine în toate orașele”, a spus el în discursul său video nocturn. În special, există multe plângeri în Kiev. Pentru a spune lucrurilor pe nume, este nevoie de mai multă muncă”.

Recomandări

CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN
EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
ARTA CERE SACRIFICII
CE MĂNÂNC AZI?

Zelenski a declarat că mulți dintre locuitorii orașului au rămas fără energie electrică timp de 20 sau chiar 30 de ore” și a cerut mai mult sprijin” și muncă de calitate” din partea primăriei. În urma bombardamentelor aeriene ale Rusiei asupra infrastructurii energetice a vecinului său, o încercare aparent cinică de a provoca pagube maxime în apropierea iernii, Ucraina a înființat centre de invincibilitate”.

Acestea sunt adăposturi de urgență în care oamenii pot avea acces la căldură, apă, internet și servicii de telefonie mobilă. Până în prezent au fost înființate peste 4.000 de centre, dar – potrivit lui Zelenski – nu sunt suficiente în Kiev.

Klitschko, o figură cheie a rezistenței ucrainene de când a început invazia la scară largă a lui Vladimir Putin în februarie, nu a răspuns la criticile președintelui său. Între timp, operatorul rețelei naționale de energie electrică Ukrenergo a declarat că inginerii săi lucrează non-stop” pentru a restabili furnizarea de energie, dar 30% dintre aceștia sunt încă în pană, în ciuda reconectării celor patru centrale nucleare din Ucraina.

Trei dintre ele se află pe teritoriul controlat de Ucraina și una în Zaporojie, controlată de Rusia. Toate acestea au fost din nou conectate vineri târziu, după ce atacurile le-au forțat să se închidă pentru prima dată în ultimii 40 de ani.