• Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a început luni „Bătălia din Donbas” în estul ţării şi că o „foarte mare parte din întreaga armată rusă este acum concentrată pe această ofensivă”.
  • „Nu contează câte trupe vor trimite acolo, noi vom lupta. Ne vom apăra”, a declarat el într-un mesaj video.
  • Şeful de stat major al lui Zelenskiy, Andriy Yermak, i-a asigurat pe ucraineni că forţele lor pot ţine piept ofensivei în „a doua fază a războiului”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a început luni „Bătălia din Donbas” în estul ţării şi că o „foarte mare parte din întreaga armată rusă este acum concentrată pe această ofensivă”.

Forţele ruse au lansat ofensiva mult aşteptată în estul Ucrainei, încercând să străpungă linia frontului în ceea ce oficialii ucraineni au descris drept a doua fază a războiului, relatează Reuters, care face un bilanţ al ultimelor ore ale conflictului.

„Nu contează câte trupe vor trimite acolo, noi vom lupta. Ne vom apăra”, a declarat el într-un mesaj video.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Şeful de stat major al Ucrainei, Andriy Yermak, i-a asigurat pe ucraineni că forţele lor pot ţine piept ofensivei în „a doua fază a războiului”.

„Aveţi încredere în armata noastră, este foarte puternică”, a spus el.

Presa ucraineană a raportat o serie de explozii, unele puternice, de-a lungul liniei frontului în regiunea Doneţk, bombardamente având loc în Marinka, Slaviansk şi Kramatorsk.

Oficialii ucraineni şi mass-media au declarat, de asemenea, că au fost auzite explozii în Harkov, în nord-estul Ucrainei, Mykolaiv, în sud, şi Zaporizhzhia, în sud-est.

Sirenele de raid aerian au sunat, de asemenea, în principalele oraşe din apropierea liniei frontului.

Reuters nu a putut verifica imediat aceste rapoarte.

Cel mai înalt oficial de securitate al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a declarat că forţele ruse au încercat să străpungă apărarea ucraineană „de-a lungul aproape întregii linii a frontului din regiunile Doneţk, Luhansk şi Harkov”.

Alungată de forţele ucrainene din nord, Rusia şi-a reorientat ofensiva terestră în cele două provincii estice cunoscute sub numele de Donbas, lansând în acelaşi timp lovituri de la distanţă asupra altor ţinte, inclusiv asupra capitalei Kiev.

Donbasul a fost punctul central al campaniei Rusiei de destabilizare a Ucrainei, începând din 2014, când Kremlinul a folosit persoane interpuse pentru a înfiinţa două „republici populare” separatiste în fostul stat sovietic. De asemenea, aici se află o mare parte din bogăţia industrială a Ucrainei, inclusiv cărbune şi oţel.

Ministerul rus al Apărării a declarat că Rusia a lovit sute de obiective militare din Ucraina în cursul nopţii.

BIDEN VA DISCUTA CU ALIAŢII

Ţările occidentale şi Ucraina îl acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin de agresiune neprovocată, iar Casa Albă a anunţat că preşedintele american Joe Biden va organiza marţi o convorbire telefonică cu aliaţii pentru a discuta despre criză, inclusiv despre cum să se coordoneze în ceea ce priveşte sancţionarea Rusiei.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că dialogul său cu Putin s-a blocat după ce au fost descoperite crime în masă în Ucraina.

Naţiunile Unite au declarat luni că bilanţul victimelor civile ale războiului a depăşit 2.000 de morţi, ajungând la 2.072 la miezul nopţii de 17 aprilie, de la începutul invaziei din 24 februarie.

Aproximativ 4 milioane de ucraineni au fugit din ţară.

Rusia neagă că a vizat civili în ceea ce numeşte o operaţiune specială pentru demilitarizarea Ucrainei şi eradicarea naţionaliştilor periculoşi. Respinge ceea ce Ucraina afirmă că sunt dovezi ale atrocităţilor, spunând că Ucraina le-a înscenat pentru a submina negocierile de pace.

„IADUL PE PĂMÂNT”

Rusia a încercat să preia controlul total al oraşului Mariupol din sud-estul ţării, care este asediat de săptămâni întregi şi care ar fi un premiu strategic, legând teritoriul deţinut de separatiştii pro-ruşi din est cu regiunea Crimeea, anexată de Moscova în 2014.

Imaginile video arată blocuri transformate în ruine carbonizate. Locuitorii din districtul Primorskyi găteau pe focuri în afara caselor lor avariate.

„Nu ne simţim bine”, a declarat pentru Reuters o rezidentă pe nume Olga. „Am probleme psihice după loviturile aeriene, asta e sigur. Sunt foarte speriată. Când aud un avion, pur şi simplu fug”.

Consiliul municipal a declarat că cel puţin 1.000 de civili se mai ascund în adăposturi subterane sub vasta oţelărie Azovstal. Maiorul Serhiy Volyna, comandantul brigăzii 36 de puşcaşi marini din Ucraina, care încă luptă în Mariupol, a făcut apel la ajutor într-o scrisoare adresată Papei Francisc.

„Aşa arată iadul pe pământ … Este timpul (pentru) ajutor, nu doar prin rugăciuni. Salvaţi-ne vieţile din mâinile satanice”, a spus el în scrisoare, potrivit unor extrase pe care ambasadorul Ucrainei la Vatican le-a postat pe Twitter.