• Zelenski a declarat duminică seara că se aşteaptă ca Rusia să îşi intensifice atacurile asupra Ucrainei.
  • Kievul aşteaptă o decizie a Uniunii Europene privind acordarea statutului de ţară candidată.
  • O decizie a UE în favoarea aderării Ucrainei ar fi fost inaccesibilă pentru fosta republică sovietică înainte de invazia rusă.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, crede că Rusia îşi va intensifica atacurile în această săptămână, în timp ce liderii Uniunii Europene analizează dacă vor susţine sau nu candidatura ţării sale la aderarea la blocul comunitar, scrie Reuters.

În mod evident, în această săptămână ar trebui să ne aşteptăm din partea Rusiei la o intensificare a activităţilor ostile”, a declarat Zelenski într-un discurs video de duminică seara. „Ne pregătim. Suntem pregătiţi„.

Ucraina a depus cererea de aderare la UE la patru zile după ce trupele ruse au trecut graniţa sa, în februarie. Executivul UE, Comisia Europeană, a recomandat vineri ca Ucraina să primească statutul de candidat.

Recomandări

OFICIAL LA NATO
VON DER LEYEN, APROBATĂ PENTRU CONDUCERE
COALIȚIA MUTĂ VINERI NEGOCIERILE
GRECII VOR LUCRA 6/7 ZILE
DE CE NE PLEACĂ TINERII DIN ȚARĂ
CÂT DE PASIONAT EȘTI DE MUNCA TA

Liderii celor 27 de state membre ale uniunii vor analiza chestiunea în cadrul unui summit care va avea loc joi şi vineri vor aproba, probabil, cererea Ucrainei, în ciuda reticenţelor unor state membre. Procesul ar putea dura mai mulţi ani pentru a fi finalizat.

Acceptarea Ucrainei de către UE ar interfera cu unul dintre obiectivele declarate de preşedintele rus Vladimir Putin atunci când a ordonat intrarea trupelor sale în Ucraina: menţinerea vecinului sudic al Moscovei în afara sferei de influenţă a Occidentului.

Putin a declarat vineri că Moscova nu are nimic împotriva” aderării Ucrainei la UE, dar un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat că Rusia urmăreşte îndeaproape candidatura Kievului, în special în lumina cooperării sporite în domeniul apărării între membrii UE.

Pe câmpul de luptă, forţele ruse încearcă să preia controlul complet al regiunii Donbas din estul ţării, din care unele părţi erau deja deţinute de separatiştii susţinuţi de Rusia înainte de invazia din 24 februarie.

O ţintă principală a asaltului estic al Moscovei este oraşul industrial Sievierodonetsk. Rusia a declarat duminică că a cucerit Metyolkine, un sat de la periferie, iar agenţia de presă de stat rusă TASS a raportat că mulţi luptători ucraineni s-au predat acolo. Armata ucraineană a declarat că Rusia a avut „succes parţial” în zonă.

Guvernatorul din Luhansk, Serhiy Gaidai, a declarat pentru televiziunea ucraineană că un atac rusesc asupra Toshkivka, la 35 km la sud de Sievierodonetsk, a avut, de asemenea, un anumit grad de succes„.

În Sievierodonetsk însuşi, un oraş cu 100.000 de locuitori înainte de război, Gaidai a declarat că Rusia controlează cea mai mare parte„, dar nu întregul oraş, după lupte intense. Reuters nu a putut confirma în mod independent relatările de pe câmpul de luptă.

Atât Rusia, cât şi Ucraina au continuat bombardamentele intense în jurul oraşului Sievierodonetsk cu puţine schimbări pe linia frontului„, a declarat duminică Ministerul britanic al Apărării.

În oraşul geamăn al oraşului Sievierodonetsk, Lysychansk, clădiri rezidenţiale şi case private au fost distruse de bombardamentele ruseşti, a declarat Gaidai. Oamenii mor pe străzi şi în adăposturile antiaeriene„, a spus el.

Analiştii de la Institutul pentru Studiul Războiului, un think tank cu sediul la Washington, au scris într-o notă că forţele ruse vor fi probabil capabile să cucerească Sievierodonetsk în următoarele săptămâni, dar cu preţul concentrării majorităţii forţelor lor disponibile în această zonă mică„.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că războiul din Ucraina ar putea dura ani de zile şi a îndemnat guvernele occidentale să continue să trimită armament de ultimă generaţie trupelor ucrainene, a relatat cotidianul german Bild am Sonntag.

Trebuie să ne pregătim pentru faptul că ar putea dura ani de zile. Nu trebuie să renunţăm la susţinerea Ucrainei„, a declarat Stoltenberg.

În cel de-al doilea oraş ca mărime din Ucraina, Harkov, la nord-vest de Luhansk, Ministerul rus al Apărării a declarat că rachetele sale Iskander au distrus armamentul furnizat recent de ţările occidentale.

Forţele ruse încercau să se apropie de Harkov, care a fost supus unui bombardament intens la începutul războiului, şi să-l transforme într-un oraş de linia întâi”, a declarat un oficial al Ministerului ucrainean de Interne.

În sudul Ucrainei, armamentul occidental a ajutat forţele ucrainene să avanseze 10 km spre Melitopol, ocupat de ruşi, a declarat primarul acestuia într-o înregistrare video postată pe Telegram din afara oraşului.

Ministerul australian al Apărării a declarat luni că a trimis primele patru din cele 14 vehicule blindate de transport de trupe promise Ucrainei, parte a unui ajutor de 200 de milioane de dolari.

Australia este alături de Ucraina şi cere din nou Rusiei să înceteze invazia neprovocată, nedreaptă şi ilegală a Ucrainei„, a declarat ministrul apărării, Richard Marles.

O decizie a UE în favoarea aderării finale a Kievului ar pune Ucraina pe drumul cel bun pentru a realiza o aspiraţie care ar fi fost inaccesibilă pentru fosta republică sovietică înainte de invazia rusă.

Generaţii întregi au luptat pentru o şansă de a scăpa din închisoarea Uniunii Sovietice şi, ca o pasăre liberă, de a zbura spre civilizaţia europeană„, a declarat preşedintele parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanchuk, într-un comunicat.