• Președintele Volodimir Zelenski a avertizat de săptămâni întregi că Moscova încearcă să intensifice atacurile după luni de impas virtual.
  • Zelenski a declarat că atacurile rusești din est au fost neîncetate în ciuda pierderilor grele de partea rusă.
  • Consilierul lui Pușilin, Yan Gagin, a declarat că luptătorii din forța mercenară rusă Wagner au preluat controlul parțial asupra unui drum de aprovizionare care duce la Bakhmut.

Rusia și-a început marea răzbunare” pentru rezistența Ucrainei la invazia sa, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce forțele rusești au revendicat o serie de câștiguri în estul țării sale.

Zelenski avertizează de săptămâni întregi că Moscova urmărește să își intensifice asaltul asupra Ucrainei după aproximativ două luni de impas virtual de-a lungul liniei de front care se întinde în sud și est.
Deși luni nu a existat niciun semn de o nouă ofensivă mai amplă, administratorul regiunilor controlate de Rusia în estul provinciei ucrainene Donețk, Denis Pușilin, a declarat că trupele rusești și-au asigurat un punct de sprijin în Vuhledar, un oraș minier de cărbune ale cărui ruine au fost un bastion ucrainean încă de la începutul războiului.

Consilierul lui Pușilin, Yan Gagin, a declarat că luptătorii din forța mercenară rusă Wagner au preluat controlul parțial asupra unui drum de aprovizionare care duce la Bakhmut, un oraș care a fost în centrul unei ofensive rusești timp de luni de zile.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Cu o zi mai devreme, șeful Wagner a declarat că luptătorii săi au securizat Blahodatne, un sat situat la nord de Bakhmut.

Kievul a declarat că a respins atacurile asupra Blahodatne și Vuhledar. Agenția de știri Reuters nu a putut verifica în mod independent situațiile de acolo, dar locațiile luptelor raportate indicau câștiguri clare, deși treptate, ale Rusiei.

Zelenski a declarat că atacurile rusești din est au fost neîncetate în ciuda pierderilor grele de partea rusă, considerându-le drept o răzbunare pentru succesul Ucrainei în respingerea forțelor rusești din capitală, nord-est și sud la începutul conflictului.

Cred că Rusia își dorește cu adevărat marea răzbunare. Cred că [deja] au început-o”, a declarat Zelenski.

În fiecare zi, fie aduc mai multe trupe regulate, fie vedem o creștere a numărului de wagnerieni”, a declarat el reporterilor în orașul portuar Odesa din sudul Ucrainei.