• Liderii G7 vor discuta despre Ucraina în cursul zilei de marți.
  • Se așteaptă să revizuiască cererea Kievului pentru sisteme de apărare aeriană.
  • G7 ar putea, de asemenea, să avertizeze Belarus împotriva unei implicări mai strânse.

Se așteaptă ca președintele Volodimir Zelenski să le ceară liderilor grupului de națiuni G7 să furnizeze urgent Ucrainei arme pentru a se apăra de rachetele rusești, la o zi după ce Moscova a lansat atacuri de represalii care au ucis 19 persoane.

Președintele american Joe Biden și alți lideri ai Grupului celor șapte se vor reuni practic mai târziu în cursul zilei de marți pentru a discuta ce mai pot face pentru a sprijini Ucraina și pentru a-l asculta pe Zelenski, care a numit sistemele de apărare aeriană prioritatea sa numărul 1, lucru pe care Biden a promis deja că îl va furniza.

În cel mai amplu val de lovituri aeriene departe de liniile de front de la începutul războiului, rachetele rusești s-au prăbușit luni dimineață în Ucraina, lovind instalații de generare a energiei electrice, precum și ținte non-strategice, cum ar fi parcuri și obiective turistice, lăsând în urma lor devastare, teroare și întreruperi de energie electrică.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Cel puțin 19 persoane au fost ucise și 105 au fost rănite, au declarat oficiali ai serviciilor de urgență, într-un atac pe care președintele Vladimir Putin l-a încadrat drept represalii pentru ceea ce el a spus că a fost bombardarea sâmbătă de către Ucraina a podului Kerch, care leagă Rusia de Crimeea anexată.

Kievul nu și-a asumat în mod public responsabilitatea pentru ceea ce Putin a numit un act terorist care a ucis cel puțin trei civili și a distrus părți din segmentul rutier al podului care au fost folosite pentru aprovizionarea forțelor rusești de ocupație din Ucraina.

Oficialii ucraineni au raportat mai multe lovituri marți, inclusiv una asupra orașului Zaporojie din sud-estul țării, care a ucis cel puțin o persoană. Zelenski, într-o adresă de luni târziu, a declarat Vom face totul pentru a ne întări forțele armate. Vom face câmpul de luptă mai dureros pentru inamic. Nu mai puțin de 301 localități din regiunile Kiev, Lviv, Sumî, Ternopil și Khmelnytsky rămâneau marți dimineață fără electricitate.

Confruntată cu pene de curent, Ucraina a întrerupt exporturile de electricitate către Moldova vecină și Uniunea Europeană, într-un moment în care continentul se confruntă deja cu o creștere a prețurilor la energie electrică care a alimentat inflația și a împiedicat activitatea industrială.