Washingtonul a dezvăluit planul Iranului de a-l asasina pe John Bolton

FOTO - Hepta
  • SUA acuză un cetățean iranian de complot pentru asasinarea fostului consilier al lui Trump, John Bolton.
  • Un membru al Corpului Gardienilor Revoluției Islamice din Iran este inculpat.
  • Într-un interviu, Bolton a calificat amenințarea drept ,,foarte, foarte, foarte specifică„.

Justiția americană a dezvăluit miercuri un complot al unui membru al Gardienilor Revoluției iraniene pentru a-l asasina pe John Bolton, fost consilier pentru securitate națională la Casa Albă, potrivit Bloomberg.

Departamentul de Justiție al SUA a precizat într-un comunicat că Shahram Poursafi, în vârstă de 45 de ani, a fost acuzat că s-a oferit să plătească 300.000 de dolari unor persoane din SUA pentru a-l ucide pe John Bolton.

Bolton, unul dintre principalii ,,șoimi” ai sistemului de politică externă al SUA și un puternic critic al Iranului, a fost consilier pe probleme de securitate națională la Casa Albă a președintelui Donald Trump din aprilie 2018 până în septembrie 2019.

Potrivit France Presse, complotul a fost dezvăluit autorităților de către persoana care se presupune ca ar fi trebuit sa il asasineze pe Bolton, a cărei identitate nu a fost dezvăluită.

Un ,,șoim” al politicii externe

Potrivit declarației, între octombrie 2021 și aprilie 2022, Shahram Poursafi a contactat această sursă confidențială prin intermediul unei mesagii criptate, dându-i instrucțiuni de a-l localiza, fotografia și apoi ucide pe Bolton.

El i-a ordonat să deschidă un cont de criptomonede, apoi i-a dat adresa fostului consilier al lui Donald Trump, înainte de a-l îndemna să pună în aplicare planul înainte de prima aniversare a morții lui Soleimani.

Puternicul general iranian, arhitectul strategiei iraniene pentru Orientul Mijlociu, a fost șeful Forței Qods, unitatea responsabilă cu operațiunile externe din cadrul Gardienilor Revoluției. El a fost ucis la 3 ianuarie 2020 într-un atac cu dronă în Bagdad.

După ce a trecut aniversarea, Shahram Poursafi a continuat să facă presiuni asupra sursei confidențiale pentru a-l ucide pe Bolton, promițându-i un alt contract de un milion de dolari dacă prima operațiune reușea.

FBI a emis un anunt de căutare a lui Poursafi cu mai multe fotografii, inclusiv două care îl arată îmbrăcat în uniforma Gardienilor Revoluției.

,,În schimburile lor, sursa confidențială s-a referit în mod repetat la Poursafi ca fiind legat de Forța Qods. Poursafi nu a negat niciodată acest lucru„, a precizat justiția americană.

Dacă va fi arestat, ceea ce este puțin probabil, deoarece se pare că se află în Iran, Shahram Poursafi riscă până la 25 de ani de închisoare în SUA.