• Un înalt oficial de la Casa Albă a acuzat marți în mod repetat Rusia că a organizat o „invazie” a Ucrainei.
  • Washingtonul numește acum mișcările Rusiei asupra Ucrainei o invazie, pregătind terenul pentru sancțiuni puternice.
  • „Credem că acesta este, da, începutul unei invazii, cea mai recentă invazie a Rusiei în Ucraina”, a declarat Finer.

Casa Albă sustine că Rusia a invadat Ucraina. Washingtonul numește acum mișcările Rusiei asupra Ucrainei o invazie, pregătind terenul pentru sancțiuni puternice.

Un înalt oficial de la Casa Albă a acuzat marți în mod repetat Rusia că a organizat o „invazie” a Ucrainei prin trimiterea de trupe în regiunile separatiste Lugansk și Donețk. Comentariile consilierului adjunct pentru securitate națională Jon Finer reprezintă o schimbare retorică a administrației Biden, care luni a ținut să numească ultimele mișcări ale Rusiei în Ucraina o invazie, după ce a avertizat luni de zile despre acumularea militară a Rusiei de-a lungul graniței cu Ucraina și agresiunea în creștere în regiune.

Credem că acesta este, da, începutul unei invazii, cea mai recentă invazie a Rusiei în Ucraina”, a declarat Finer pentru CNN într-un interviu, referindu-se la mutarea trupelor ruse în așa-numita Republică Populară Donețk și Republica Populară Lugansk – ambele fiind controlat de forțele susținute de Rusia.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

„Cred că „cel mai recent” este important aici”, a spus Finer. „O invazie este o invazie și asta este în curs, dar Rusia invadează Ucraina din 2014”, când Rusia a anexat peninsula Crimeea. Întrebat dacă acțiunile Rusiei au fost o invazie sau pur și simplu începutul unei incursiuni reînnoite în Ucraina, Finer a spus: „Nu știu cât de clar pot fi. … Acesta este începutul unei invazii”.

Vreau să spun, din nou, cred că pentru a treia sau a patra oară, o numesc o invazie”, a adăugat Finer. Dar alți membri ai administrației Biden au fost reticenți să facă această distincție săptămâna aceasta. Într-un apel cu reporterii luni, un înalt oficial al administrației a refuzat să descrie mișcările de trupe ale președintelui rus Vladimir Putin drept o invazie, spunând: „Trupele ruse care se deplasează în Donbas nu ar fi în sine un pas nou. Rusia a avut forțe în Donbas în ultimii opt ani.”

După decizia lui Putin de a recunoaște oficial independența regiunilor Lugansk și Donețk, președintele Joe Biden a emis luni un ordin executiv care extinde sancțiunile impuse Rusiei în 2014. Cele mai recente sancțiuni ale Statelor Unite interzic noi investiții americane în regiunile separatiste, importurile și exporturile din regiuni și tranzacțiile financiare și imobiliare stabilite de Departamentul de Trezorerie.