Win Htein, mâna dreaptă a liderului din Myanmar, a fost arestat după ce a criticat dur lovitura de stat

Sursa foto: Profimedia
  • Au fost organizate mai multe proteste în Myanmar după ce armata a ajuns la putere
  • Lovitura de stat a pus capăt celor 10 ani de democrație din Myanmar după decenii de guvernare a juntei
  • Înaintea arestării sale, el a spus presei locale că lovitura de stat militară nu a fost „înțeleaptă” și că liderii săi „au luat [țara] în direcția greșită”

Mâna dreaptă a liderului din Myanmar a fost arestat vineri, la câteva zile după lovitura de stat care a stârnit reacții și din partea președintelui SUA, relatează The Guardian.

Win Htein a fost reținut astăzi de către autorități după ce șefa guvernului și președintele au fost reținuți luni. Armata a pus mâna pe pârghiile guvernului, acordându-i șefului armatei Min Aung Hlaing controlul asupra țării.

Au fost organizate mai multe proteste în Myanmar după ce armata a ajuns la putere. Manifestanții au strigat, prin altele și „democrația este dreptul nostru” și „nu avem nevoie de junta militară”.

Lovitura de stat a pus capăt celor 10 ani de democrație din Myanmar după decenii de guvernare a juntei.

Win Htein a fost mult timp căutat de mass-media pentru informații despre ceea ce gândește liderul de facto al Myanmar-ului. Înaintea arestării sale, el a spus presei locale că lovitura de stat militară nu a fost „înțeleaptă” și că liderii săi „au luat [țara] în direcția greșită”.

„Toată lumea din țară ar trebui să se opună cât de mult poate acțiunilor care încearcă să ne ducă la zero prin distrugerea guvernului nostru”, a declarat Win Htein.

Furnizorii de telecomunicații din țară au primit, de asemenea, ordinul de a bloca Facebook, principalul mijloc de comunicare pentru milioane de oameni din Myanmar. Lovitura de stat a fost condamnată la nivel global. Chiar și Joe Biden a cerut ca generalii să renunțe la putere.