• WSJ: Nikolai Patruşev, mâna dreapta a lui Putin, a orchestrat asasinarea lui Evgheni Prigojin.
  • Patruşev, în vârstă de 72 de ani, vede Rusia blocată într-o luptă cu SUA, despre care a spus că vrea să fure petrolul şi mineralele Rusiei.
  • Presa rusă a anunţat că testele ADN au confirmat că Prigojin a murit în accident.

La sfârşitul lunii august, pe pista unui aeroport din Moscova, Evgheni Prigojin a aşteptat ca să se termine o verificare de siguranţă a avionul său Embraer Legacy 600 înainte de a putea decola. Şeful armatei de mercenari se îndrepta spre Sankt Petersburg, împreună cu alte nouă persoane aflate la bord. În toată această întârziere, nimeni din cabină nu a observat micul dispozitiv exploziv strecurat sub aripă.

Când avionul a plecat în cele din urmă, a urcat timp de aproximativ 30 de minute până la 8500 de metri, înainte ca aripa să explodeze, trimiţând aeronava în spirală spre sol. Toate cele 10 persoane au fost ucise, inclusiv Prigojin, liderul grupului paramilitar Wagner.

Asasinarea lui Prigojin a fost pregătită timp de două luni şi aprobată de cel mai vechi aliat şi confident al preşedintelui rus Vladimir Putin, un fost spion pe nume Nikolai Patruşev, potrivit oficialilor occidentali din serviciile de informaţii şi unui fost ofiţer al serviciilor secrete ruseşti, scrie în exclusivitate publicaţia WSJ.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Cine e Patruşev

Patruşev este din Sankt Petersburg, ca şi Putin. Fiul unui veteran al Marelui Război Patriotic, precum Putin, mamă asistentă în timpul asediului Leningradului. A absolvit ca inginer la Institutul de Construcţii Navale, dar a fost imediat înrolat la acea vreme de KGB-ul din Leningrad, unde a devenit şef al sectorului de luptă împotriva contrabandei şi corupţiei, în timp ce mai tânărul său coleg, Vladimir, se ocupa de contrainformaţii.

Soarta lor se mai încrucişează la Moscova, în anii 1990, Patruşev devenind eternul adjunct al lui Putin. Atât la cârma administraţiei guvernamentale, cât şi a FSB. Iar când actualul preşedinte ajunge la conducerea guvernului, în august 1999, succesiunea la cârma Serviciului Secret este o simplă formalitate. Sunt animaţi de aceeaşi dorinţă de a reda Rusiei rolul de putere mondială.

Foştii colegi ai lui Patruşev îl descriu ca un birocrat sobru care, la fel ca Putin, evită mass-media, bazându-se pe informaţiile zilnice despre lume furnizate de serviciile de securitate ruseşti.

Patruşev, în vârstă de 72 de ani, vede Rusia blocată într-o luptă cu SUA, despre care a spus că vrea să fure petrolul şi mineralele Rusiei.

Rolul său în unele dintre cele mai întunecate capitole ale preşedinţiei lui Putin subliniază consecinţele deseori mortale pentru oricine se află în conflict cu Kremlinul.

Moartea lui Evgheni Prigojin

După răzvrătire, Kremlinul nu a făcut prea multe în mod public pentru a-l limita pe Prigojin. Acesta a călătorit în Africa pentru a verifica operaţiunile sale de acolo. De asemenea, i s-a permis să continue să lucreze în Sankt Petersburg şi în jurul Rusiei, a declarat Maksim Shugaley, care a lucrat pentru Prigojin la un think tank. Dar, a spus el, Prigozhin a fost precaut.

„Ştia că are duşmani şi că i s-ar putea întâmpla ceva, dar în ceea ce-l priveşte, el respecta înţelegerea”, a spus Shugaley.

Mowatt-Larssen, fostul şef de staţie al CIA, a declarat că Prigojin ar fi putut părea liber, când de fapt era supravegheat îndeaproape. Revolta sa a scos la iveală o falie profundă în sistemul de conducere a ţării lui Putin, precum şi nemulţumirea din cadrul armatei, care a făcut prea puţin pentru a se opune marşului său, a spus el.

„Puteţi vedea care a fost planul lui Putin – să ţină „mortul” în viaţă, astfel încât să poată continua să afle ce s-a întâmplat”, a spus el, ceea ce înseamnă că Kremlinul îi căuta pe colaboratorii lui Prigojin.

La începutul lunii august, în timp ce cea mai mare parte a Moscovei a intrat în vacanţă, Patruşev, în biroul său din centrul Moscovei, i-a dat ordin asistentului său să procedeze la conturarea unei operaţiuni pentru a scăpa de Prigojin, a declarat fostul ofiţer de informaţii rus. Ulterior, lui Putin i-au fost arătate planurile şi nu a obiectat, au declarat agenţiile de informaţii occidentale.

Câteva săptămâni mai târziu, în urma turneului său în Africa, Prigojin aştepta pe un aeroport din Moscova în timp ce inspectorii de siguranţă terminau de verificat avionul. În timpul acestei întârzieri, o mică bombă a fost plasată sub aripă, au declarat oficiali occidentali din domeniul informaţiilor pentru WSJ.

Avionul a decolat după ora 17.00 şi a ajuns la o altitudine de 8500 de metri. Însă, după mai bine de o jumătate de oră, aeronava a pierdut rapid altitudine şi s-a prăbuşit în apropierea satului Kuzhenkino.

Presa rusă a anunţat că testele ADN au confirmat că Prigojin a murit în accident. Împreună cu el au mai fost ucise alte nouă persoane, inclusiv comandantul grupului Wagner, Dmitri Utkin.

Citește și