• Xi nu intenționează să blocheze relațiile cu Moscova.
  • Viziunea strategică camuflează fricțiunile dintre cei 2 giganți ai Eurasiei.
  • China nu dorește o escaladare în Ucraina și vrea să-și îmbunătățească poziția globală.

Xi Jinping încheie o intensă ofensivă diplomatică de primăvară. Președintele chinez l-a primit la Beijing pe „vechiului său prieten” Vladimir Putin, la doar zece zile după ce i-a împărțit zâmbete lui Emmanuel Macron la Elysée, și la două săptămâni după întâlnirea cu Secretarul de Stat american Anthony Blinken.

Această vizită de stat a lui Putin dezvăluie oarecum înclinația celei de-a doua puteri mondiale care se ascunde sub o fațadă de neutralitate, după vizita sa la Paris, apoi în Serbia și în Ungaria lui Viktor Orban în timp ce Joe Biden accentuează războiul comercial cu gigantul asiatic.

Cei doi lideri par uniți în hotărârea lor de a submina ordinea internațională întemeiată de Occident.

Recomandări

CEARTĂ PE VILELE RAAPPS
SCHIMBĂ BANCA LA ȘCOALĂ
EMILY IN LONDON?
SHEERAN CÂȘTIGĂ
CONTINUĂ VACCINAREA
CE NU ȘTII NU TE DOARE

Un fost ambasador francez la Beijing apreciază că  „Este o relație bazată pe un adversar comun, dar din ce în ce mai dezechilibrată. China câștigă avantajul, iar Putin devine partenerul junior pe măsură ce dependența lui crește”.

Parteneriatul comercial este vital pentru Rusia asediată de sancțiuni, dar relativ pentru China care, de exemplu, face mai mult comerț cu  „micuța” Coree de Sud decât cu imensul său vecin din stepă.

La ce au servit vizitele lui Xi Jinping la Paris, Belgrad și Budapesta?

Președintele chinez își va putea „debriefa” partenerul după turneul său european, cu soarta Ucrainei în vizor. Dar această unitate de viziune strategică camuflează fricțiunile dintre cei doi, care devin din ce în ce mai clare pe măsură ce conflictul escaladează. În timp ce Putin vine să ceară Beijingului sprijin sporit pentru efortul său de război, Xi  încearcă să-și stabilizeze relația cu Washingtonul, în căutarea unui răgaz tactic.

China este reticentă să se alinieze la linia beligerantă a turbulentului său vecin, menținându-și statura diplomatică „multilaterală” în ochii „Sudului global” și prezentându-se ca o alternativă globală la Statele Unite.

Citește și