• Preşedintele chinez Xi Jinping a cerut forţelor armate ale ţării „să consolideze pregătirea militară pentru lupta reală”.
  • Declaraţiile au fost făcute în timpul vizitei liderului chinez la o bază navală din sudul ţării, marţi, la o zi după exerciţiile militare menite să exercite presiuni asupra Taiwanului.
  • China a organizat trei zile de exerciţii militare prezentate de Beijing ca un „avertisment serios” pentru insulă, după o întâlnire, săptămâna trecută, a preşedintei taiwaneye cu un înalt oficial american.

După trei zile de exerciții militare în jurul Taiwanului, președintele chinez Xi Jinping a cerut mai multe antrenamente de luptă reală” pentru armata sa. Armata ar trebui să apere cu fermitate suveranitatea noastră teritorială și drepturile și interesele maritime ale Chinei și să mențină stabilitatea generală a vecinătății noastre” , a declarat el, scrie France24.

Președintele chinez Xi Jinping a cerut forțelor armate ale țării să intensifice antrenamentul pentru luptă reală” pe fondul tensiunilor legate de Taiwan și după trei zile de exerciții militare pentru a face presiuni asupra insulei.

China consideră Taiwanul o provincie pe care nu a reușit încă să o reunifice cu restul teritoriului său de la sfârșitul războiului civil chinez din 1949.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Beijingul a perceput întâlnirea de săptămâna trecută dintre președintele taiwanez Tsai Ing-wen și Kevin McCarthy, al treilea oficial american ca rang, ca pe o provocare. Ca represalii, armata chineză a organizat exerciții militare pentru a exercita presiuni asupra Taiwanului.

Xi Jinping afirmă că armata trebuie să apere cu fermitate suveranitatea teritorială”

Televiziunea chineză de stat CCTV a relatat miercuri (12 aprilie) primele comentarii ale lui Xi Jinping de la manevrele militare. Armata trebuie să „apere cu fermitate suveranitatea noastră teritorială și drepturile și interesele maritime ale Chinei și să mențină stabilitatea generală a vecinătății noastre” , a insistat liderul chinez. Comentariile, care nu au menționat în mod explicit Taiwanul, au fost făcute de Xi Jinping marți, în timpul unei vizite la o bază navală din sudul Chinei.

Liderul a făcut apel la forțele armate ale țării să consolideze antrenamentul militar pentru o luptă reală” , potrivit CCTV.

Beijingul va impune duminică, pentru scurt timp, o zonă de interdicție aeriană la nord de Taiwan din cauza activităților spațiale”, a anunțat miercuri Ministerul Transporturilor din Taiwan.

Zona de interdicție aeriană nu pare însă să aibă legătură cu exercițiile. Restricțiile vor dura 27 de minute, de la 9:30 la 9:57, ora locală (01:30 la 01:57 GMT), duminică.

Beijingul anunțase inițial o închidere de trei zile, schimbându-și ulterior planurile după obiecții din partea Taipei, potrivit Ministerului taiwanez al Transporturilor.

Exerciții militare comune între Washington și Manila

China este nemulțumită de apropierea din ultimii ani dintre autoritățile taiwaneze și Statele Unite, care, în ciuda absenței unor relații formale, oferă un sprijin militar substanțial insulei.

Vara trecută, China s-a angajat în manevre militare fără precedent în jurul Taiwanului și a tras rachete ca răspuns la o vizită pe insulă a lui Nancy Pelosi, care ocupa atunci locul lui Kevin McCarthy în Camera Reprezentanților.

Comentariile lui Xi Jinping au fost făcute marți, în aceeași zi în care SUA și Filipine au început cele mai mari exerciții militare comune din istoria lor. Prin aceste exerciții, cei doi aliați istorici încearcă să își consolideze coordonarea pentru a contracara influența Chinei în regiune.

Apropierea Filipinelor de Taiwan ar putea face din această țară un partener cheie în cazul unei invazii chinezești pe insula democratică. Filipine a anunțat la începutul acestei luni amplasarea a patru noi baze militare care ar putea fi folosite de SUA, inclusiv una în apropierea disputatei Mări a Chinei de Sud și alta nu departe de Taiwan.

China a criticat acordul pentru că pune în pericol pacea și stabilitatea regională” .

Citește și:

China ar intenţiona să închidă temporar spaţiul aerian la nord de Taiwan din cauza lansării unui satelit

20 de nave militare – jumătate din China și jumătate din Taiwan – se află lângă linia mediană sensibilă a strâmtorii Taiwan

VIDEO. „Te iubesc Macron!” liderul francez a fost primit ca un rock star în China