• Întâlnirea de marți a lui Xi cu Trudeau a fost primul dialog față în față dintre cei doi lideri din 2019.
  • Poliția federală canadiană a declarat săptămâna trecută că investighează așa-numitele posturi de poliție înființate ilegal de Beijing în țara nord-americană.
  • În clipul video de un minut înregistrat în marja summitului indonezian, Xi îi spune lui Trudeau prin intermediul unui interpret: „Tot ceea ce am discutat a fost dezvăluit în ziare. Acest lucru nu este adecvat”.

Președintele chinez Xi Jinping l-a certat pe premierul canadian Justin Trudeau în timpul summitului G20, o dispută publică neobișnuită care ar putea complica și mai mult relațiile tensionate dintre cele două țări. Imaginile înregistrate miercuri de reporterii prezenți la conclavul liderilor mondiali de la Bali îl arată pe Xi mustrându-l pe Trudeau după ce detalii ale unei discuții dintre cei doi lideri au fost dezvăluite în presă.

Trudeau a abordat marți cu Xi problema a ceea ce el a numit interferența” chineză asupra cetățenilor canadieni, după ce în ultimele săptămâni Ottawa a acuzat Beijingul de amestec în sistemele sale democratice și judiciare. În clipul video de un minut înregistrat în marja summitului indonezian, Xi îi spune lui Trudeau prin intermediul unui interpret: Tot ceea ce am discutat a fost dezvăluit în ziare. Acest lucru nu este adecvat”.

Vorbind echilibrat și afișând un ușor zâmbet, Xi spune: Și nu așa s-a desfășurat (discuția noastră), nu-i așa? Dacă există sinceritate, putem avea conversații bazate pe o atitudine de respect reciproc. În caz contrar, rezultatele vor fi imprevizibile”, adaugă el, privindu-l direct pe Trudeau.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Xi pare apoi să încerce să treacă pe lângă Trudeau, dar liderul canadian îi răspunde: În Canada, noi credem în dialogul liber, deschis și sincer și asta vom continua să avem. Vom continua să căutăm să lucrăm împreună în mod constructiv, dar vor exista lucruri asupra cărora nu suntem de acord”.

Ridicând mâinile, Xi îi taie calea, spunând fără menajamente: Creați condițiile. Creați condițiile”. Tonul a fost asemănător cu cel al „unei mari puteri care vorbește cu o putere mai puțin mare”, a declarat Van Jackson, lector senior în relații internaționale la Universitatea Victoria din Wellington, Noua Zeelandă.

Întâlnirea de marți a lui Xi cu Trudeau a fost primul dialog față în față dintre cei doi lideri din 2019.

Poliția federală canadiană a declarat săptămâna trecută că investighează așa-numitele posturi de poliție înființate ilegal de Beijing în țara nord-americană.