• Reuniunea financiară din aprilie va avea loc atât fizic, cât și virtual, iar participarea Rusiei este neclară în prezent.
  • Rusia a declarat că președintele Vladimir Putin intenționează să participe la summitul G20 de la Bali din acest an și a primit sprijinul Chinei pentru a rămâne în cadrul grupului.
  • Mărturia lui Yellen a venit în timp ce administrația Biden a anunțat o nouă rundă de sancțiuni pentru a pedepsi Rusia.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat miercuri că Rusia ar trebui să fie expulzată din forumul Grupului celor 20 de economii majore, iar Statele Unite vor boicota „o serie de reuniuni G20” dacă oficialii ruși se vor prezenta.

Comentariile sale la o audiere în cadrul Comisiei pentru servicii financiare a Camerei Reprezentanților din SUA au ridicat întrebări cu privire la viitorul rol al G20 în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Începând din 2008, clubul a servit drept forum internațional cheie pentru probleme de la scutirea COVID-19 la datoriile transfrontaliere și include, de asemenea, China, India, Arabia Saudită și alte țări care au fost reticente în a condamna acțiunile Rusiei.

Recomandări

IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS
EU SUNT MIC, NU FAC NIMIC

Yellen a declarat în fața legislatorilor că invazia Rusiei în Ucraina și uciderea civililor din Bucarest „sunt condamnabile, reprezintă un afront inacceptabil la adresa ordinii globale bazate pe reguli și vor avea repercusiuni economice enorme în Ucraina și dincolo de aceasta”.

Statele Unite și principalii săi aliați au pus un accent mai mare în ultimele luni pe gruparea G7 a democrațiilor industriale, ale cărei interese sunt mai aliniate, folosind reuniunile G7 pentru a-și coordona răspunsul la războiul Rusiei din Ucraina.

Yellen a declarat că administrația Biden dorește să scoată Rusia din participarea activă la principalele instituții internaționale, dar a recunoscut că este puțin probabil ca Rusia să poată fi expulzată din Fondul Monetar Internațional, având în vedere regulile acestuia.

SUA pregătește sancțiuni pentru Beijing

Yellen a emis, de asemenea, un avertisment către China că Trezoreria este pregătită să își folosească instrumentele de sancționare împotriva Beijingului în cazul unei agresiuni chineze împotriva Taiwanului, pe care China îl revendică ca fiind o provincie rebelă.

„Președintele Biden a spus clar, și cu siguranță sunt de acord cu el, că nu poate fi o afacere ca de obicei pentru Rusia în niciuna dintre instituțiile financiare”, a spus Yellen ca răspuns la o întrebare. „El a cerut ca Rusia să fie eliminată din G20, iar eu le-am spus clar colegilor mei din Indonezia că nu vom participa la o serie de reuniuni dacă rușii sunt acolo”, a mai spus Yellen.

Indonezia deține președinția în acest an și va găzdui o reuniune financiară în iulie și un summit al liderilor în noiembrie.

Un purtător de cuvânt al Trezoreriei a declarat ulterior că Yellen se referea la o reuniune a miniștrilor de finanțe și a guvernatorilor băncilor centrale din G20 din 20 aprilie, în marja reuniunilor de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale de la Washington, precum și la reuniunile adjuncților asociate. Rusia a declarat că președintele Vladimir Putin intenționează să participe la summitul G20 de la Bali din acest an și a primit sprijinul Chinei pentru a rămâne în cadrul grupului.