- YouTube a fost supus unor presiuni din partea autorității ruse de reglementare a comunicațiilor Roskomnadzor, iar oficialii au reacționat rapid.
- Autoritatea de supraveghere a comunicațiilor a declarat că a solicitat Google să restabilească imediat accesul la canalul Duma.
- Rusia a încercat anterior să interzică aplicația de mesagerie Telegram, folosită acum pe scară largă de oficiali.
YouTube a blocat televiziunea Duma TV, care transmite de la camera inferioară a parlamentului rus, ceea ce a atras un răspuns furios din partea oficialilor, care au declarat că cel mai popular serviciu de streaming din lume ar putea fi supus unor restricții. Sâmbătă, un mesaj de pe YouTube spunea că canalul Duma a fost „închis pentru o încălcare a termenilor de utilizare a serviciului YouTube”.
YouTube, deținut de Alphabet, se află sub presiune din partea autorității ruse de reglementare a comunicațiilor Roskomnadzor, iar oficialii au reacționat rapid. „Din câte se pare, YouTube și-a semnat propriul mandat. Salvează conținutul, îl transferă (pe) platformele rusești. Și grăbiți-vă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, pe serviciul de mesagerie Telegram.
Organismul de supraveghere a comunicațiilor a precizat că a cerut Google să restabilească imediat accesul la canalul Duma. „Compania americană de IT aderă la o poziție pronunțat antirusească în războiul informațional declanșat de Occident împotriva țării noastre”, a declarat Roskomnadzor.
Google a declarat pentru Reuters, într-un comentariu trimis prin e-mail, că se angajează să respecte toate sancțiunile aplicabile și legile privind conformitatea comercială. „Dacă constatăm că un cont încalcă Termenii noștri de utilizare, luăm măsurile corespunzătoare. Echipele noastre monitorizează îndeaproape situația pentru orice actualizări și modificări”.
Vyacheslav Volodin, președintele Dumei, a declarat că mișcarea YouTube este o dovadă în plus a încălcării drepturilor și libertăților de către Washington. „SUA vrea să obțină un monopol asupra promovării informațiilor. Nu putem lăsa să se întâmple acest lucru”, a declarat Volodin pe Telegram.
Rusia a restricționat deja accesul la Twitter și la platformele emblematice ale Meta Platforms (FB.O), Facebook și Instagram, de când a trimis mii de trupe în Ucraina, la 24 februarie. Rusia a încercat anterior să interzică aplicația de mesagerie Telegram, folosită acum pe scară largă de oficiali, dar a ridicat interdicția la mijlocul anului 2020.
Unele media rusești au prezentat această măsură ca pe o capitulare, dar Roskomnadzor a declarat că a acționat așa cum a făcut-o deoarece fondatorul rus al aplicației, Pavel Durov, era pregătit să coopereze în combaterea terorismului și a extremismului pe platformă.