• Accidentele miniere au loc frecvent în China, unde industria are un record negativ în materie de siguranță, iar reglementările sunt adesea prost aplicate.
  • 17 persoane au fost prinse în capcană.
  • Sectorul rămâne periculos, iar instrucțiunile de siguranță sunt adesea lejere, în special pe cele mai rudimentare șantiere.

Zece persoane au murit și șapte au fost rănite sâmbătă în urma prăbușirii unei porțiuni de munte la o mină de cărbune din China. Accidentul a avut loc în provincia nord-vestică Gansu, adăugând că operațiunile de salvare s-au încheiat.

Personalul se deplasa în jurul sitului minier din orașul Baiyin când s-a produs o prăbușire pe versantul muntelui care a îngropat acești angajați, precum și vehiculele, a precizat CCTV. În total, 17 persoane au fost prinse în capcană. Potrivit ultimului bilanț de sâmbătă seară, după descoperirea ultimului cadavru, 10 persoane au murit și șapte au fost rănite ușor, a precizat, citând autoritățile locale.

O anchetă este în curs de desfășurare pentru a determina cauzele accidentului, a precizat CCTV. Deși au fost furnizate puține informații despre situl minier, orașul Baiyin – care se mândrește cu un teren care este în parte munte și în parte deșert – a fost inițial înființat ca bază națională de exploatare a cuprului în anii 1950.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Accidentele miniere au loc frecvent în China, unde industria are un record negativ în materie de siguranță, iar reglementările sunt adesea prost aplicate. Cu toate acestea, siguranța s-a îmbunătățit în ultimele decenii, la fel ca și acoperirea mediatică a incidentelor majore, multe dintre acestea fiind odată trecute cu vederea.

Sectorul rămâne periculos, iar instrucțiunile de siguranță sunt adesea lejere, în special pe cele mai rudimentare șantiere. În septembrie anul trecut, 19 mineri blocați în subteran după prăbușirea unei mine de cărbune din provincia Qinghai, în nord-vestul țării, au fost găsiți morți după lungi căutări.

Trei luni mai târziu, în provincia nordică Shanxi, sute de salvatori au fost trimiși la o mină de cărbune inundată care a lăsat minerii blocați. Douăzeci de muncitori au fost salvați, iar două cadavre au fost recuperate după o operațiune dramatică de două zile.

Ca răspuns, autoritățile au promis că vor lua măsuri drastice împotriva operațiunilor ilegale de excavare, care au luat amploare în urma creșterii prețurilor la combustibilul fosil. La începutul anului trecut, 11 mineri dintr-un grup de 22 au fost salvați dintr-o mină prăbușită în estul provinciei Shandong, după ce au rămas blocați timp de două săptămâni la sute de metri sub pământ.

China se bazează pe cărbune pentru aproximativ 60% din energia electrică și a cerut minerilor interni să își mărească capacitatea cu 300 de milioane de tone în acest an. Consiliul de Stat, cabinetul chinez, a anunțat în luna mai investiții în valoare de 1,5 miliarde de dolari în producția de energie pe bază de cărbune, producătorii fiind presați să își mărească producția înainte de 2025, dată după care președintele Xi Jinping a promis că va reduce treptat utilizarea acestuia.