- Protestele din Tbilisi, împotriva suspendării aderării Georgiei la UE, au lăsat 44 de răniți.
- Premierul georgian a apărat acțiunea poliției și a respins acuzațiile de oprire a integrării.
- UE a exprimat îngrijorări privind regresul democratic și a cerut respectarea drepturilor de protest.
A treia noapte de proteste în capitala Georgiei împotriva deciziei guvernului de a suspenda negocierile pentru aderarea la UE s-a soldat cu 44 de persoane spitalizate, au anunțat autoritățile duminică. Zeci de mii de manifestanți s-au adunat sâmbătă seara în fața parlamentului, aruncând cu pietre și lansând petarde, iar poliția a răspuns cu tunuri de apă și gaze lacrimogene. Un effigiu al fondatorului partidului de guvernământ, Georgian Dream, Bidzina Ivanishvili, a fost ars în fața legislativului, scrie The Guardian.
Advertisment
Ministerul de Interne a raportat că 27 de protestatari, 16 polițiști și un jurnalist au fost spitalizați. Premierul Irakli Kobakhidze a declarat că orice încălcare a legii va fi sancționată cu toată severitatea legii și că politicienii care sprijină grupuri violente vor fi trași la răspundere. El a insistat că integrarea europeană a Georgiei nu a fost oprită, ci doar a fost respinsă „șantajul rușinos și ofensator” care ar fi constituit un obstacol în calea integrării.
Guvernul a făcut această anunț după ce Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care a condamnat alegerile din octombrie 2023 din Georgia ca nefiind libere și corecte. Oficialii UE, Kaja Kallas și Marta Kos, au exprimat îngrijorări serioase privind regresul democratic al Georgiei și au cerut autorităților georgiene să respecte dreptul de a protesta pașnic și să nu folosească forța împotriva manifestanților sau a reprezentanților media. În urma victoriei contestate a Georgian Dream în alegerile parlamentare, care a fost văzută ca un referendum asupra aspirațiilor Georgiei de a adera la UE, opoziția a acuzat guvernul de fraudă electorală cu sprijinul Rusiei, fostul stăpân imperial al Georgiei. Președinta pro-occidentală Salome Zourabichvili a avertizat că țara riscă să devină un „stat cvasi-rus” și a cerut noi alegeri în condiții care să garanteze exprimarea corectă a voinței poporului.
Recomandări
UE a acordat Georgiei statutul de candidat în decembrie 2023, dar a suspendat aderarea și a tăiat suportul financiar după adoptarea unei legi „de influență străină” care a fost considerată o lovitură pentru libertățile democratice.
Citește și
- Ce spune USR după primele EXIT-POLL-URI de la alegerile parlamentare? Lasconi: „Dacă suntem uniți, roboții ruși de pe TikTok nu ne pot distruge democrația”
- EXIT POLL 19:00 (fără Diaspora). Alegeri parlamentare 2024: PSD – 26%, AUR – 19%, USR – 15,5%, PNL – 15,5%
- Cum promovăm România? Alina Popa și Dana Iuga au pus România pe harta modei globale cu brand-ul de lux Hardot Shoes
Partenerii noștri