• Kremlinul a adus vineri un omagiu respectuos reginei Elisabeta, iar zeci de ruşi au depus flori la ambasada britanică, în pofida stării dezastruoase a relaţiilor dintre Londra şi Moscova.
  • Relaţiile deja proaste ale Rusiei cu Marea Britanie s-au înrăutăţit brusc de la începutul conflictului din Ucraina, iar Moscova a răbufnit frecvent împotriva liderilor britanici, inclusiv împotriva viitorului premier Liz Truss în această săptămână.
  • Dar a făcut o excepţie pentru regină; preşedintele Vladimir Putin a numit moartea ei o pierdere ireparabilă” într-un mesaj de condoleanţe transmis joi.

Kremlinul a adus vineri un omagiu respectuos reginei Elisabeta, iar zeci de ruşi au depus flori la ambasada britanică, în pofida stării dezastruoase a relaţiilor dintre Londra şi Moscova.

În pofida a ceea ce se întâmplă acum, regina şi casa regală au fost întotdeauna personificarea păcii şi a bunătăţii”, a declarat Anton Avramets, locuitor al Moscovei, după ce a depus un buchet de flori, alături de multe altele, în faţa ambasadei, potrivit Reuters.

Relaţiile deja proaste ale Rusiei cu Marea Britanie s-au înrăutăţit brusc de la începutul conflictului din Ucraina, iar Moscova a răbufnit frecvent împotriva liderilor britanici, inclusiv împotriva viitorului premier Liz Truss în această săptămână.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
NE IA A.I.-UL JOBUL?
TU CREZI ÎN MANIFESTARE?
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA

Dar a făcut o excepţie pentru regină, preşedintele Vladimir Putin a numit moartea ei o pierdere ireparabilă” într-un mesaj de condoleanţe transmis joi.

Purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a lăudat înţelepciunea şi autoritatea” ei, adăugând: Astfel de calităţi sunt foarte puţine pe scena internaţională în acest moment”.

Patriarhul Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, a numit-o un simbol al tradiţiilor istorice pentru întreaga Europă şi un exemplu de cea mai înaltă cultură”.

Regina a fost verişoara îndepărtată a ultimului ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea, care a fost ucis împreună cu familia sa de către bolşevici în 1918 şi care este venerat acum de Biserica Ortodoxă ca un sfânt.

Ea a vizitat Rusia în 1994, fiind singurul monarh britanic în exerciţiu care a făcut acest lucru, şi l-a primit pe Putin pentru o vizită de stat în 2003, într-o perioadă în care acesta era încă văzut ca un potenţial partener de către Occident.