• Liderul Ucrainei le-a mulțumit aliaților pentru ceea ce aceștia au ezitat cândva să ofere.
  • Sosirea avioanelor marchează o etapă crucială în sporirea capacităților forțelor aeriene ucrainene, care se bazează în mare parte pe avioane vechi din era sovietică.
  • F-16 ale Ucrainei vor funcționa alături de un număr limitat de sisteme de rachete sol-aer furnizate de Occident, precum Patriot și Nasams, care se află deja pe teren.

Ucraina a primit primele sale avioane de luptă F-16 de fabricație americană, a declarat președintele Volodimir Zelenski. F-16 în Ucraina. Am reușit”, a declarat președintele Zelenski în cadrul unei ceremonii desfășurate la o bază aeriană necunoscută – deși a adăugat că sunt necesare mai multe, anunță BBC.

Liderul Ucrainei le-a mulțumit aliaților pentru ceea ce aceștia au ezitat cândva să ofere. Sosirea avioanelor marchează o etapă crucială în sporirea capacităților forțelor aeriene ucrainene, care se bazează în mare parte pe avioane vechi din era sovietică.

Mai multe avioane F-16 sunt așteptate în lunile următoare, deși Zelenski a recunoscut că Ucraina nu are încă destui piloți instruiți pentru a le pilota pe toate. El nu a precizat câte avioane au ajuns în Ucraina – sau dacă toate au fost trimise de Danemarca, Țările de Jos și SUA, cărora le-a mulțumit în mod special.

Recomandări

IDF BOMBARDEAZĂ
HARRY POTTER E INTERZIS
ZILELE BUCUREȘTIULUI
CE FACI ÎN WEEKEND?
SE SCHIMBĂ LEGEA
TÎLVĂR SCHIMBĂ STRATEGIA

Aproximativ 65 de avioane F-16 au fost promise de țările NATO de când președintele american Joe Biden a autorizat pentru prima dată aliații europeni doritori să le trimită în Ucraina în august 2023. F-16 a fost introdus în 1978. Multe armate occidentale sunt în curs de retragere din uz a avioanelor de luptă învechite, înlocuindu-le cu F-35, fabricat în SUA și introdus în 2015.

Marea Britanie nu are niciun F-16 în forțele sale aeriene, deși furnizează rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune care pot fi instalate pe avioane. F-16 ale Ucrainei vor funcționa alături de un număr limitat de sisteme de rachete sol-aer furnizate de Occident, precum Patriot și Nasams, care se află deja pe teren.

Datorită capacității lor de a transporta rachete, bombe și rachete, avioanele F-16 ar trebui, în teorie, să permită forțelor aeriene să efectueze mai multe lovituri în interiorul teritoriului ocupat și, eventual, asupra unor ținte apropiate de granița din interiorul Rusiei.

Citește și