• Summitul pentru Pace în Ucraina din Elveția s-a încheiat cu o prima victorie pentru Zelenski.
  • Semnatarii Comunicatului final îi cer lui Putin să se retragă din teritoriile ocupate.
  • Zelenski: „Rusia nu este pregătită pentru o pace dreaptă”.

Marea majoritate a țărilor participante la primul Summit pentru Pace în Ucraina, organizat în Elveția, au convenit asupra unei declarații finale aseară, după două zile de discuții.

Într-o declarație comună, 82 dintre țările prezente și-au reiterat sprijinul pentru „suveranitatea, independența și integritatea teritorială” a Ucrainei, recunoscând totodată că Moscova va trebui să fie implicată în discuții pentru a ajunge la „o pace durabilă și justă”.

Putem considera acest summit ca o primă victorie a lui Zelenski?

În timp ce Kremlinul a stabilit vineri capitularea Ucrainei drept condiție pentru discuții, participanții la Summit au reafirmat că integritatea teritorială a țării invadate trebuie respectată în orice acord de încheiere a războiului. Dar „realizarea păcii necesită participare și dialog între toate părțile” , după cum notează semnatarii acestei declarații comune.

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Trebuie spus că Rusia, care a denigrat constant acest Summit, nu a fost la masa negocierilor care au avut loc în stațiunea de pe litoralul elvețian Burgenstock. O absență deplorată de mai mulți dintre participanții la acest Summit, în special de Arabia Saudită și Kenya. 84 de țări și instituții au susținut declarația finală dar niciun membru al BRICS, grup apropiat de Moscova, nu se numără printre ei.

Acest lucru nu a împiedicat marea majoritate a participanților să cadă de acord asupra unor „măsuri concrete” pe anumite zone, „cu un angajament sporit din partea reprezentanților tuturor părților”. Acestea se bazează în principal pe punctele planului de pace al lui Zelenski prezentat la sfârșitul anului 2022 pentru care există consens și pe rezoluțiile ONU.

În planul lui Zelenski sunt și câteva puncte care privesc securitatea nucleară și alimentară

Ambele puncte au fost incluse în comunicatul care subliniază că „securitatea alimentară nu trebuie în niciun caz militarizată” , în timp ce invazia Ucrainei a avut repercusiuni dramatice asupra aprovizionării cu grâu.  „Găsirea unei soluții politice în Ucraina rămâne crucială pentru stabilizarea prețurilor alimentelor pe piața mondială”, a subliniat Elveția.

Grupul de lucru a abordat și problema securității nucleare, una dintre prioritățile acestei întâlniri. Textul final cere, așadar, ca Ucraina să dețină „control suveran total” asupra centralei nucleare Zaporizhia, care a căzut în mâinile Rusiei în martie 2022. În cele din urmă, participanții cer eliberarea „prin schimb complet” a prizonierilor de război, dar și ca toți copiii ucraineni deportați și strămutați ilegal în Rusia să se întoarcă acasă. Textul solicită, de asemenea, ca toți civilii deținuți ilegal să fie returnați în Ucraina.

Cum va fi asociată Rusia acestui proces de pace?

Acceptarea acestui plan ar putea permite Rusiei să negocieze pacea „mâine”, după cum a subliniat Zelenski. Cu condiția să se „retragă” de pe teritoriul ucrainean. O propunere care a fost deja respinsă de șeful Kremlinului. Totodată, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a declarat că revine Kievului să „reflecteze” asupra apelului la capitulare făcut de Președintele rus, vineri. Se pare că, după cum a subliniat Președintele din Kosovo, Vjosa Osmani, Moscova „nu este interesată de pace”.

Întrebarea „cum și când să implicăm Rusia” rămâne deschisă, a recunoscut Președinta Confederației Elvețiene și gazda Summit-ului, Viola Amherd, care a dat asigurări că Putin, aflat sub un mandat de arestare din partea Curții Penale Internaționale, nu va fi arestat în cazul în care vine la a doua rundă a summitului pentru Pace.

Citește și