• Președintele ucrainean a declarat că a discutat „toate amenințările” cu președintele francez Emmanuel Macron.
  • Obuze de artilerie au căzut peste Nikopol, un oraș din apropierea Zaporojie.
  • „Dacă acest proces-spectacol josnic ar continua, aceasta ar fi linia dincolo de care negocierile nu mai sunt posibile”, a spus el.

Forțele rusești și-au continuat luni ofensiva în mai multe regiuni ucrainene, în timp ce președintele Volodimir Zelenski a avertizat cu privire la potențialul unor atacuri mai grave înainte de cea de-a 31-a aniversare a independenței Ucrainei față de regimul sovietic.

Obuze de artilerie au căzut peste Nikopol, un oraș din apropierea Zaporojie – cea mai mare centrală nucleară din Europa, în timp ce rachete au lovit în apropierea portului Odesa de la Marea Neagră în weekend.

Zelenski a făcut apel la vigilență, spunând că Moscova ar putea încerca „ceva deosebit de urât” înainte de miercuri, care marchează Ziua Independenței Ucrainei și, de asemenea, jumătate de an de când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Zelenski a declarat că a discutat „toate amenințările” cu președintele francez Emmanuel Macron și că a fost trimisă vorbă și altor lideri, inclusiv președintelui turc Tayyip Erdogan și secretarului general al ONU, Antonio Guterres. „Toți partenerii Ucrainei au fost informați cu privire la ceea ce statul terorist se poate pregăti pentru această săptămână”, a declarat Zelenski în discursul său video de noapte, referindu-se la Rusia.

El a mai spus că, dacă Rusia va continua cu planurile de a judeca apărătorii ucraineni capturați la Mariupol, atunci ar fi încălcat regulile internaționale și s-ar fi tăiat de la negocieri.

„Dacă acest proces-spectacol josnic ar continua, aceasta ar fi linia dincolo de care negocierile nu mai sunt posibile”, a spus el. „Nu vor mai exista discuții. Statul nostru a spus totul”. Financial Times, într-un articol publicat duminică, l-a citat pe Gennady Gatilov, ambasadorul Moscovei la Națiunile Unite la Geneva, care a declarat că Erdogan a încercat să faciliteze dialogul.

Dar el a respins speculațiile privind discuțiile dintre Zelenski și președintele rus Vladimir Putin, spunând că „nu a existat nicio platformă practică pentru a avea această întâlnire”, se arată în raport. În Rusia, autoritățile investighează un presupus atentat cu mașină capcană în afara Moscovei, în care a fost ucisă fiica lui Alexander Dugin, un ideolog ultranaționalist rus care pledează pentru absorbția Ucrainei de către Rusia.

În timp ce anchetatorii au declarat că iau în considerare „toate versiunile” atunci când vine vorba de a stabili cine a fost responsabil, Ministerul rus de Externe a speculat că ar putea exista o legătură cu Ucraina, lucru pe care un consilier al lui Zelenski l-a respins.

„Ucraina, bineînțeles, nu a avut nimic de-a face cu acest lucru, deoarece nu suntem un stat criminal, precum Federația Rusă, și mai mult decât atât, nu suntem un stat terorist”, a declarat Mykhailo Podolyak la televiziunea ucraineană.