Zelenski către liderii G20: „Există un terorist printre voi, de care trebuie să vă protejați”

zelenski
  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat miercuri, 16 noiembrie, liderilor G20 că printre ei se află un stat terorist”, acuzând Rusia de atacul cu rachete asupra Poloniei.
  • Polonia a declarat că nu există dovezi clare cu privire la cine a lansat racheta.
  • Cu toate acestea, Zelenski s-a grăbit să arate cu degetul spre Rusia, care a lansat marți un val de atacuri în Ucraina, lăsând milioane de gospodării fără energie electrică.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat miercuri, 16 noiembrie, liderilor G20 că printre ei se află un stat terorist”, acuzând Rusia de atacul cu rachete asupra Poloniei, care a ucis două persoane. Vorbind prin conexiune video, Zelenski a calificat atacul drept „o adevărată declarație adusă de Rusia pentru summitul G20″, potrivit unei copii a discursului său consultată de AFP.

Polonia a declarat că nu există dovezi clare cu privire la cine a lansat racheta, iar președintele american Joe Biden a declarat că este puțin probabil” ca aceasta să fi fost lansată din Rusia, care a negat implicarea. Cu toate acestea, Zelenski s-a grăbit să arate cu degetul spre Rusia, care a lansat marți un val de atacuri în Ucraina, lăsând milioane de gospodării fără energie electrică.

El s-a adresat miercuri pentru a doua oară la summitul G20, dar mai mulți lideri plecaseră deja de pe insula indoneziană Bali, care găzduiește reuniunea. Printre aceștia s-a aflat și ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care a plecat marți seara.

Cei care au rămas l-au auzit pe Zelenski spunând la summit: Există un stat terorist printre voi, iar noi ne apărăm împotriva lui. Aceasta este realitatea”. Zelenski, care s-a adresat marți liderilor printr-o conexiune video pentru a îndemna la încetarea războiului, a cerut o reacție rapidă” la atacul din Polonia.

Dar aliații săi au acționat cu prudență, Biden afirmând că orice răspuns va veni doar după o anchetă. Ne vom asigura că ne dăm seama exact ce s-a întâmplat… și apoi vom stabili în mod colectiv următorul pas”, a declarat el după ce s-a întâlnit cu G7 și alți aliați în marja summitului.

El a mai spus că „informațiile preliminare” sugerează că racheta nu a fost lansată din Rusia. „Este puțin probabil… că a fost lansată din Rusia”, a spus el. „Dar vom vedea”.