- Volodimir Zelenski a cerut comunității internaționale să facă mai mult pentru a proteja coridorul de transport al cerealelor folosit pentru a scoate alimente din țara sa.
- Zelenski a declarat marți târziu că acest coridor are nevoie de o „apărare fiabilă și pe termen lung”.
- Invazia Rusiei în Ucraina a agravat penuria de alimente și criza costului vieții care afectează întreaga lume.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut comunității internaționale să facă mai mult pentru a proteja coridorul de transport al cerealelor folosit pentru a scoate alimente din țara sa. Zelenski a declarat marți târziu că acest coridor are nevoie de o „apărare fiabilă și pe termen lung”, chiar dacă navele au continuat să părăsească porturile ucrainene datorită intermedierii de către Turcia și Națiunile Unite a unui acord care permite trecerea în siguranță a transporturilor de cereale și îngrășăminte.
Advertisment
„Rusia trebuie să fie în mod clar conștientă că va primi un răspuns dur din partea lumii la orice măsuri de întrerupere a exporturilor noastre de produse alimentare”, a declarat Zelenski într-un discurs de noapte pe rețelele de socializare.
„În mod clar, în discuție sunt viețile a zeci de milioane de oameni”. Președintele rus Vladimir Putin i-a spus anterior omologului său turc Recep Tayyip Erdogan că va lua în considerare posibilitatea de a se alătura din nou acordului istoric, sub rezerva unor garanții de securitate din partea Kievului, după ce Moscova și-a suspendat implicarea din cauza unui atac cu drone în Crimeea ocupată.
Recomandări
Sâmbătă, Moscova a declarat că nu va mai participa la acord după ce a acuzat Kievul că a efectuat un atac „terorist” asupra navelor rusești în coordonare cu „specialiști” din Marea Britanie. Kievul nu a negat și nici nu și-a asumat responsabilitatea pentru atac, în timp ce Londra a respins acuzația Moscovei ca fiind o „poveste inventată”.
Luni, Rusia a tras rachete asupra orașelor ucrainene, inclusiv asupra Kievului, în ceea ce Putin a declarat că este o ripostă la atacul asupra Flotei sale din Marea Neagră. Washingtonul a condamnat atacurile cu rachete, acuzând Moscova de „exacerbarea suferinței umane” prin faptul că a vizat aprovizionarea cu electricitate și apă.
Invazia Rusiei în Ucraina a agravat penuria de alimente și criza costului vieții care afectează întreaga lume, determinând o activitate diplomatică intensă pentru a controla spirala prețurilor și a evita foametea în țările în curs de dezvoltare.
Peste 9,5 milioane de tone de cereale și produse conexe au fost exportate în cadrul acordului negociat în iulie, care vizează restabilirea exporturilor la nivelurile de dinainte de război, de 5 milioane de tone în fiecare lună. Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a declarat marți că se așteaptă ca joi să treacă prin coridor opt nave încărcate.
Partenerii noștri