• Explozia unui baraj ar putea inunda o porțiune din sudul Ucrainei.
  • Forțele ucrainene avansează în apropierea barajului de pe malul vestic al Niprului.
  • Washingtonul afirmă că trupele iraniene au pilotat drone în atacurile asupra Ucrainei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Occidentului să avertizeze Rusia să nu arunce în aer un baraj uriaș care ar inunda o porțiune din sudul Ucrainei, în timp ce forțele sale se pregătesc să împingă trupele Moscovei din Herson într-una dintre cele mai importante bătălii ale războiului.

Într-un discurs televizat, Zelenski a declarat că forțele rusești au plantat explozibili în interiorul uriașului baraj Nova Kakhovka, care reține un rezervor uriaș care domină o mare parte din sudul Ucrainei, și că plănuiesc să îl arunce în aer pentru a-și acoperi retragerea.

Acum, toată lumea din lume trebuie să acționeze puternic și rapid pentru a preveni un nou atac terorist rusesc. Distrugerea barajului ar însemna un dezastru pe scară largă, a declarat el.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Rusia a acuzat Kievul la începutul acestei săptămâni că plănuia să arunce în aer barajul. Serghei Surovikin, comandantul forțelor ruse din Ucraina, a declarat că forțele ucrainene au folosit deja rachete HIMARS furnizate de SUA împotriva acestuia, în ceea ce oficialii ucraineni au numit un semn că Moscova ar putea plănui să îl arunce în aer și să dea vina pe Kiev.

Niciuna dintre părți nu a prezentat dovezi care să susțină acuzațiile lor. Nipru taie Ucraina în două și are o lățime de câțiva kilometri pe alocuri. Spargerea barajului ar putea trimite un zid de apă care să inunde așezările de sub el, inclusiv o mare parte din orașul Herson, pe care forțele ucrainene speră să îl recucerească în cadrul unui avans major.

Deteriorarea barajului ar distruge, de asemenea, sistemul de canale care irigă sudul Ucrainei, inclusiv Crimeea, pe care Moscova a confiscat-o în 2014. Zelenski a cerut liderilor mondiali să clarifice faptul că aruncarea în aer a barajului ar fi tratată exact la fel ca utilizarea armelor de distrugere în masă, cu consecințe similare celor amenințate în cazul în care Rusia folosește arme nucleare sau chimice.