• Statele Unite se așteaptă ca G20 să condamne războiul Rusiei din Ucraina și impactul acestuia asupra economiei globale.
  • Vă rog să vă alegeți calea pentru conducere – și împreună vom implementa cu siguranță formula de pace”, a declarat Zelenski.
  • Reiterând că Rusia trebuie să își retragă toate trupele de pe teritoriul Ucrainei și că nu pot exista concesii teritoriale din partea Kievului, Zelenski a cerut, de asemenea, ca toți prizonierii ucraineni să fie eliberați.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut marți Grupului celor 20 de economii majore (G20), reunite în Indonezia, să își intensifice leadership-ul și să oprească războiul Rusiei în țara sa, în cadrul unui plan de pace pe care l-a propus.

Nu vom permite Rusiei să aștepte și să își consolideze forțele”, a declarat el prin intermediul unei legături video la summitul de pe insula indoneziană Bali, potrivit unei copii a discursului său analizate de Reuters. Sunt convins că acum este momentul în care războiul Rusiei trebuie și poate fi oprit”.

Forțele ucrainene au făcut progrese în ultimele săptămâni împotriva trupelor rusești în est și sud, recucerind săptămâna trecută orașul Herson, singura capitală regională pe care Rusia a capturat-o de la invazia din februarie.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT

Zelenski a vizitat luni Herson, care a devenit cea mai mare pradă pe care trupele sale au recucerit-o, promițând să continue până când Ucraina își va recăpăta controlul asupra întregului teritoriu ocupat.

Zelenski a cerut liderilor G20 la summitul lor, inclusiv președintelui american Joe Biden și președintelui chinez Xi Jinping, să adopte o formulă de pace în 10 puncte și să pună capăt războiului în mod corect și pe baza Cartei ONU și a dreptului internațional”. Nu s-a știut imediat dacă ministrul rus de externe Serghei Lavrov, care a condus delegația rusă la summit, a rămas în sală în timp ce Zelenski vorbea.

Președintele ucrainean, care s-a referit la G20 ca la G19, aparent pentru că nu consideră că Rusia face parte din el, a cerut organizarea unei conferințe internaționale pentru a cimenta elementul-cheie al arhitecturii de securitate postbelică în spațiul euroatlantic” și pentru a preveni o repetare a agresiunii rusești”.

Rusia numește acțiunea sa în Ucraina o operațiune specială” pentru a dezarma Ucraina și a o proteja de fasciști. Ucraina și aliații săi occidentali spun că acuzația de fascism este nefondată și că războiul este un act de agresiune neprovocat. Reiterând că Rusia trebuie să își retragă toate trupele de pe teritoriul Ucrainei și că nu pot exista concesii teritoriale din partea Kievului, Zelenski a cerut, de asemenea, ca toți prizonierii ucraineni să fie eliberați.

De asemenea, el a cerut restabilirea siguranței radiațiilor” în ceea ce privește centrala nucleară din Zaporizhzhia, unde au loc lupte, introducerea unor restricții de preț pentru resursele energetice rusești și extinderea unei inițiative de export de cereale. Dacă Rusia se opune formulei noastre de pace, veți vedea că vrea doar război”, a declarat Zelenski.

Statele Unite se așteaptă ca G20 să condamne războiul Rusiei din Ucraina și impactul acestuia asupra economiei globale la încheierea reuniunii din Bali, a declarat anterior un oficial american de rang înalt. Liderii G20, din care fac parte țări de la Brazilia la India, Arabia Saudită și Germania și care reprezintă peste 80% din produsul intern brut mondial, și-au deschis summitul cu un apel al gazdei, Indonezia, la unitate și acțiune pentru a redresa economia globală, în pofida divergențelor profunde legate de Ucraina.