Zelenski îndeamnă NATO să demonstreze că nu se teme de Rusia: „Nu trebuie să vă fie frică de nimeni”

Zelenski
  • Zelenski a făcut apel la partenerii săi din NATO să dea dovadă de hotărâre.
  • „Nu doar Ucraina trebuie să îşi demonstreze forţa în faţa Rusiei, ci şi Alianţa trebuie să demonstreze că nu se teme de Rusia, a declarat şeful de stat.
  • Zelenski a anunţat săptămâna trecută că Ucraina a depus oficial cererea de aderare la NATO, după ce Vladimir Putin a declarat că anexează patru provincii ucrainene. 

Zelenski a făcut apel la partenerii săi din NATO să dea dovadă de hotărâre. În timpul unui interviu prin legătură video acordat joi Institutului Lowy din Australia, Zelenski a fost întrebat dacă a primit vreun răspuns din partea NATO şi cât de repede se aşteaptă ca alianţa să acţioneze în legătură cu cererea.

Zelenski transmite că mesajul său cheie a fost: „nu trebuie să vă fie frică de nimeni”, adăugând că este important să se construiască „garanţii de securitate pentru întreaga lume, astfel încât nimeni să nu aibă nici măcar un gând de a deveni autocrat, şi chiar dacă eşti autocrat să nu ai nici măcar un singur gând că poţi cuceri alte teritorii sau alte naţiuni”.

„Pentru asta, trebuie să fiţi uniţi. Şi cred că fără Ucraina, NATO nu este o alianţă atât de puternică, în special pe continentul european. Cred că pentru forţa din estul Europei, acesta este un pas foarte important. Putem oferi această şansă pentru NATO. Suntem recunoscători pentru faţă de NATO. Oferim această oportunitate într-un moment foarte important”.”

„Nu doar Ucraina trebuie să îşi demonstreze forţa în faţa Rusiei, ci şi Alianţa trebuie să demonstreze că nu se teme de Rusia. Este o întrebare adresată NATO. Dar ştiu că toată lumea îşi dă seama că garanţiile de securitate pentru Ucraina sunt ceva necesar. Şi cred că ne aflăm pe această cale. Vom merge cu siguranţă pe această cale. Cât de repede va fi, din păcate, nu depinde doar de Ucraina”, spune preşedintele ucrainean.

Zelenski a anunţat săptămâna trecută că Ucraina a depus oficial cererea de aderare la NATO, după ce Vladimir Putin a declarat că anexează patru provincii ucrainene.