• Infrastructura cheie din Herson a fost distrusă, spune Zelenski.
  • Rusia și Iranul promit să aprofundeze legăturile în domeniul economic, politic și comercial.
  • Herson se confruntă cu o situație umanitară gravă, afirmă primarul orașului.

Forțele rusești au distrus infrastructura cheie din orașul Herson din sudul Ucrainei înainte de a fugi, a declarat președintele Volodimir Zelenski, în timp ce omologii săi din Rusia și Iran au promis să aprofundeze legăturile economice, politice și comerciale.

Zelenski a descris drept infernale luptele din regiunea estică Donețk, unde forțele pro-Moscova duc o luptă mult mai dură după ce Rusia a abandonat vineri singura capitală regională pe care a capturat-o de la începutul războiului, în februarie. Locuitorii bucuroși din Herson au întâmpinat trupele care au sosit, în timp ce Zelenski a declarat că autoritățile, în eforturile lor de a stabiliza regiunea, s-au ocupat de aproape 2.000 de mine, cabluri de declanșare și obuze neexplodate lăsate de rușii care au plecat.

Rușii au peste tot același scop: să umilească oamenii cât mai mult posibil. Dar noi vom restabili totul, credeți-mă”, a declarat Zelenski într-un discurs video sâmbătă.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Înainte de a fugi din Herson, ocupanții au distrus toată infrastructura critică: comunicații, apă, căldură, electricitate”. Succesul Ucrainei în Herson, unde trupele sale controlează acum peste 60 de așezări regionale, precum și în alte locuri, a beneficiat în parte de rezistența din regiunea Donețk, în ciuda atacurilor repetate ale Rusiei, a adăugat Zelenski.

Acolo este pur și simplu un iad – acolo sunt lupte extrem de aprige în fiecare zi”, a spus el. Dar unitățile noastre se apără cu curaj – ele rezistă presiunii teribile a invadatorilor, păstrând liniile noastre de apărare.” Într-o convorbire telefonică, președintele rus Vladimir Putin și președintele iranian Ebrahim Raisi au subliniat consolidarea în continuare a cooperării în domeniile politic, comercial și economic, inclusiv în sectorul transporturilor și al logisticii”, a anunțat sâmbătă Kremlinul.