• Mesajul lui Zelenski a fost adresat cu fermitate premierului Rishi Sunak și membrilor cabinetului.
  • Zelenski a aterizat în Marea Britanie într-un moment în care Kievul îndeamnă Occidentul să trimită mai multe arme și sprijin militar pentru a contracara progresele Rusiei.
  • Zelenski a declarat că este recunoscător pentru ideea spontană de a ne întâlni și de a discuta”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a efectuat miercuri o vizită surpriză în Marea Britanie, ajungând la Londra în prima etapă a unui turneu diplomatic neanunțat în capitalele europene cu un mesaj puternic pentru legislatorii britanici.

În doar a doua sa deplasare în străinătate de la invazia rusă în Ucraina, în urmă cu aproape un an, Zelenski a ținut un discurs în fața camerelor reunite ale parlamentului britanic, care a mângâiat cu abilitate ego-ul național, făcând în același timp o pledoarie directă pentru mai mult armament greu, inclusiv avioane de luptă.

Londra a fost alături de Kiev încă din prima zi”, a spus el. Încă din primele secunde și minute ale războiului la scară largă. Marea Britanie, v-ați întins mâna de ajutor atunci când lumea nu ajunsese încă să înțeleagă cum să reacționeze”.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Într-o mișcare emoționantă, dar atent elaborată, Zelenski i-a înmânat președintelui Camerei Comunelor, Lindsay Hoyle, casca unui pilot de vânătoare ucrainean, semnată cu mesajul: Avem libertate. Dați-ne aripi pentru a o proteja”.

Mesajul lui Zelenski a fost adresat cu fermitate premierului Rishi Sunak și membrilor cabinetului care se aflau în fața sa în împrejurimile istorice ale Westminster Hall – cea mai veche parte a Palatului Westminster, unde regretata regină Elisabeta a fost înmormântată și unde președintele american Obama s-a aflat pentru un discurs similar în 2011.

El i-a mulțumit liderului britanic – Rishi” – care anunțase anterior că Marea Britanie va începe să antreneze piloții ucraineni pe avioane de luptă la standarde NATO. De asemenea, el l-a menționat pe fostul prim-ministru Boris Johnson, un susținător timpuriu și constant. Boris, i-ai făcut pe ceilalți să se unească atunci când părea absolut, absolut imposibil”, a spus Zelenski. Vă mulțumesc”. Apoi, adresându-se audienței mai largi, a spus: Voi, cu toții, ați dat dovadă de curaj și caracter atunci. Un caracter britanic puternic”.

Zelenski a aterizat în Marea Britanie într-un moment în care Kievul îndeamnă Occidentul să trimită mai multe arme și sprijin militar pentru a contracara progresele Rusiei. Ulterior, el a călătorit la Paris miercuri seara, ora locală, unde a fost întâmpinat la Palatul Elysee de președintele francez Emmanuel Macron și de cancelarul german Olaf Scholz.

În timpul unei conferințe de presă comune, Zelenski a declarat că este recunoscător pentru ideea spontană de a ne întâlni și de a discuta”, adăugând că Franța și Germania au potențialul de a schimba jocul… cu cât Ucraina reușește mai repede să obțină arme cu rază lungă de acțiune și avioane moderne, cu atât mai puternice vor fi coalițiile noastre”.