• Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat, vineri, deputaților finlandezi prin legătură video în Sala Plenară.
  • Zelenski le-a spus parlamentarilor finlandezi că țara lor ar putea avea aceeași soartă pe care o are acum Ucraina, care se apără de atacul rusesc.
  • Discursul lui Zelenski în fața legislatorilor a fost solicitat de Finlanda, potrivit președintelui Parlamentului finlandez, Matti Vanhanen.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat, vineri, deputaților finlandezi prin legătură video în Sala Plenară.

Zelenski le-a spus parlamentarilor că statul finlandez ar putea avea aceeași soartă pe care o are acum Ucraina, care se apără de atacul rusesc.

„Înțelegeți că, dacă armata rusă primește ordinul de a vă invada țara, va face același lucru și cu țara dumneavoastră. Un lucru la care nu vreau să fiți martori. Vor face ceea ce au făcut cu orașul Bucea cu orașele din țara voastră – cu orașele din orice țară”, a avertizat Zelenski.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

Președintele ucrainean a mulțumit Finlandei pentru sprijinul acordat Ucrainei în timpul conflictului și i-a îndemnat pe finlandezi să facă mai mult pentru a sprijini țara sa chiar și după încheierea conflictului.

El a invocat, de asemenea, succese militare finlandeze celebre, făcând referire la Războiul de iarnă din 1939-40, în care Finlanda a împiedicat o ocupație rusă a țării.

„La fel ca voi acum 83 de ani, Ucraina are curajul de a se apăra împotriva unui astfel de inamic și a unei astfel de puteri superioare numeric”, a spus ZelenskI, făcând aluzie la Războiul de iarnă din 1939-1940 dintre Finlanda și Uniunea Sovietică.

Discursul a fost ținut prin legătură video și a durat aproximativ 15 minute. Zelenski a vorbit în limba ucraineană, parlamentarilor fiindu-le oferită o interpretare simultană în limba engleză.

La eveniment au participat, de asemenea, ambasadorii din mai multe țări ale Uniunii Europene.

Discursul lui Zelenski în fața legislatorilor a fost solicitat de Finlanda, potrivit președintelui Parlamentului, Matti Vanhanen, relatează publicația finlandeză Yle News.

Am informat Ucraina în urmă cu două sau trei săptămâni că suntem pregătiți să oferim președintelui posibilitatea de a vorbi aici”, a explicat Vanhanen, adăugând că interesul pentru o astfel de cerere a venit din partea mai multor partide parlamentare.

Vanhanen a precizat că parlamentarii au dorit să primească informații despre războiul din Ucraina, direct de la președintele Ucrainei.

Este vital să primim informații directe și imediate. În același timp, bineînțeles, arătăm că urmărim foarte atent ceea ce se întâmplă în Ucraina și acțiunile Rusiei acolo”, a declarat Vanhanen.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat, luni, Parlamentului României și, de la începutul invaziei trupelor ruse în Ucraina, acesta a vorbit, prin videoconferință, mai multor parlamente din lume.