• Zelenski și-a prezentat miercuri mult așteptatul „Plan de Victorie” în parlamentul ucrainean.
  • Zelenski a spus că Ucraina este de fapt în război cu trei țări – Rusia, Iran și Coreea de Nord.
  • „Împreună cu partenerii noștri, trebuie să schimbăm circumstanțele astfel încât războiul să se încheie. Indiferent de ceea ce vrea Putin”, le-a spus el parlamentarilor.

Volodimir Zelenski și-a prezentat miercuri mult așteptatul „Plan de Victorie” în parlamentul ucrainean, îndemnându-și țara, obosită de război, să rămână unită într-un moment greu, înainte de alegerile prezidențiale din 5 noiembrie ale aliatului său cheie din SUA. Zelenski a spus că Ucraina este de fapt în război cu trei țări – Rusia, Iran și Coreea de Nord.

„Împreună cu partenerii noștri, trebuie să schimbăm circumstanțele astfel încât războiul să se încheie. Indiferent de ceea ce vrea Putin. Cu toții trebuie să schimbăm circumstanțele astfel încât Rusia să fie forțată să ajungă la pace”, le-a spus el parlamentarilor și înalților oficiali.

Kremlinul a declarat că este prea devreme pentru a comenta în detaliu planul lui Zelenski, dar că Kievul trebuie să se „trezească din beție” și să realizeze inutilitatea politicilor pe care le urmărește.

Recomandări

FĂRĂ SUCURI ÎN ȘCOLI
BĂLĂCĂREALA DIN GUVERN
TRUDEAU ÎȘI DĂ DEMISIA
ROMÂNIA ÎN TOP...
UNDE MERGI AZI?
PREGĂTIRI PENTRU VIITOR

Cinci puncte importante ale planului lui Zelenski

  • Primul punct este invitarea Ucrainei la NATO. Aceasta va fi „dovada hotărârii” și va arăta cum văd partenerii Ucraina în „arhitectura de securitate”.
  • A doua este apărarea. „Trebuie să ne creștem propria producție, precum și să creștem asistența din partea partenerilor occidentali. Operațiuni în anumite locuri pentru a preveni zonele tampon pe teritoriul Ucrainei”. Retragerea apărării aeriene, doborârea aeronavelor rusești împreună cu partenerii, extinderea utilizării dronelor și rachetelor ucrainene și ridicarea restricțiilor privind utilizarea armelor. Acces la informațiile aliate.
  • Al treilea este izolarea Federației Ruse. „Ucraina își propune să plaseze pe teritoriul său un pachet cuprinzător de descurajare strategică non-nucleară, care va fi suficient pentru a proteja Ucraina de orice amenințare militară din partea Rusiei”.
  • Al patrulea este economic. „Pace – datorită puterii economice și presiunii asupra Rusiei: în special, restricții asupra prețului petrolului și exporturilor.” Dezvoltarea potențialului strategic și economic al Ucrainei și întărirea sancțiunilor.
  • Al cincilea punct este postbelic. „După război vom avea unul dintre cele mai experimentate contingente militare. Oameni care au experiență militară, experiență de lucru cu arme internaționale. Aceasta este o garanție a securității în Europa. Aceasta este o misiune demnă pentru eroii noștri.” După încheierea războiului, armata ucraineană își poate folosi experiența pentru a întări apărarea NATO și a Europei și, de asemenea, va putea înlocui contingentul american.

Citește și