• Zelenski și Biden au semnat un acord de securitate pe 10 ani.
  • Liderii G7 vor sancționa țările care susțin Rusia în război.
  • Scholz despre ajutorul de 50 de miliarde de dolari: Un semnal clar pentru Putin.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și președintele Joe Biden au semnat, ieri, la summitul G7 din Italia, un pact de securitate pe 10 ani, care are scopul întăririi capabilităților de apărare ale Kievului. Acordul conține nouă articole și prezintă principiile de cooperare în apărare și securitate, recuperare economică și reforme. Tot ieri, Ucraina a primit și un împrumut de 50 de miliarde de dolari, bani obținuți din profiturile generate de activele rusești înghețate după ce Moscova a invadat teritoriul ucrainean. Această sumă va fi folosită pentru reconstrucția Ucrainei.

Se specifică, în  Articolul II, că „orice viitoare agresiune sau ameninţare de agresiune împotriva suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a uneia dintre părţile acordului va preocupa cealaltă parte”. Mai mult decât atât, se menţionează că, în eventualitatea unui viitor atac armat sau a unei ameninţări a unui atac armat împotriva Ucrainei, părţile acordului se vor întâlni, în conformitate cu legile lor, în 24 de ore, la cel mai înalt nivel, pentru a stabili paşii care trebuie luaţi pentru apărarea ţării. Printre măsurile imediate care ar putea fi luate în acest context ar fi impunerea de sancţiuni şi controale pe export asupra agresorului sau schimbul de informaţii între părţile semnatare ale acordului.

De asemenea, sunt prevăzute, pentru întărirea cooperării în securitate şi consolidarea pregătirii forţelor armate ucrainene, programe de instrucţie militară, exerciţii şi manevre militare, oferirea de servicii de apărare sau creşterea cooperării industriale. 

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Este prevăzută, în Articolul IV, şi înaintarea integrării euroatlantice a Ucrainei şi modernizarea acesteia conform principiilor şi standardelor NATO şi UE.

Sunt menţionate şi domeniile în care Ucraina trebuie să lucreze şi paşii pe care trebuie să îi facă pentru a ajunge la aceste standarde, precum implementarea unor măsuri solide anticorupţie, a unor reforme privind aplicarea legilor, rezolvarea problemelor judiciare şi îmbunătăţirea transparenţei şi responsabilităţii sau întărirea statului de drept.

Astfel, este vorba despre o serie de articole care prevăd o cooperare viitoare temeinică între administraţia de la Casa Albă, oricare ar fi aceasta, şi Ucraina. Este o cooperare pe termen lung, care ar putea ajuta Kievul să ajungă mai aproape de apartenenţa la NATO, având în vedere că multe dintre măsurile pe care ar trebui să le ia Ucraina se înscriu şi în condiţiile de aderare la Alianţă. Acordul a intrat în vigoare în momentul semnării acestuia de către Joe Biden şi Volodimir Zelenski

Ieri, în marja summitului G7, care a început în Italia, Ucraina a primit un împrumut de 50 de miliarde de dolari, bani obţinuţi din profiturile generate de activele ruseşti îngheţate după ce Moscova a invadat teritoriul ucrainean.  Este vorba despre un împrumut care se întinde pe mai mulţi ani şi care foloseşte profiturile de aproape 300 de miliarde de dolari din fondurile ruseşti confiscate în contextul războiului. Despre acest împrumut, cancelarul german, Olaf Scholz, a transmis că este „un semnal clar pentru Putin” că susţinerea Ucrainei nu se va micşora, în timp. 

Citește și