• Rusia plănuise o operațiune rapidă, dar, odată cu prelungirea războiului, a fost forțată să pună societatea mai mult pe picior de război: a chemat peste 300.000 de rezerviști.
  • Putin a promis că nu va permite ca Rusia să fie distrusă.
  • Am știut întotdeauna, și astăzi suntem din nou convinși că viitorul suveran, independent și sigur al Rusiei depinde doar de noi, de puterea și voința noastră”, a spus el.

În discursurile de Anul Nou, liderii Ucrainei și ai Rusiei au promis că vor lupta pentru victorie, dar, în timp ce Volodimir Zelenski a vorbit despre recunoștință și durere, Vladimir Putin a îndemnat la datorie față de Rusia, prezentând războiul ca pe o luptă aproape existențială.

Zelenski, amintindu-și unele dintre cele mai dramatice momente și victorii ale războiului, și-a umplut mesajul video emoționant de 17 minute cu imagini ale atacurilor Rusiei asupra țării și cu cuvinte de mândrie pentru ucrainenii care au rezistat atacurilor, întunericului și frigului.

Ni s-a spus: nu aveți altă opțiune decât să vă predați. Noi spunem: nu avem altă opțiune decât să învingem”, a spus Zelenski, îmbrăcat în costumul său caracteristic kaki și stând în întuneric, cu steagul ucrainean fluturând în spate. Luptăm ca o singură echipă – întreaga țară, toate regiunile noastre. Vă admir pe toți”.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?

La câteva minute după discursul lui Zelenski – lansat cu puțin înainte de miezul nopții, ora Kievului, în ajunul Anului Nou – numeroase explozii au fost auzite în capitală și în întreaga țară. Atacurile au urmat unui baraj de peste 20 de rachete de croazieră lansate sâmbătă în întreaga Ucraină – și mai multor bombardamente anterioare.

În timp ce războiul se prelungește în cea de-a 11-a lună, Moscova a fost nepregătită pentru rezistența fermă și pentru miliardele de dolari în arme occidentale care au întors soarta în favoarea Ucrainei.
Trupele rusești au fost forțate să părăsească mai mult de jumătate din teritoriul pe care l-au cucerit în primele săptămâni a ceea ce Putin numește operațiune militară specială” pentru denazificarea” și demilitarizarea Ucrainei. Kievul și aliații occidentali spun că invazia lui Putin a fost o acaparare de terenuri.

Putin, rupând tradiția prin transmiterea mesajului de Anul Nou flancat de trupe și nu de zidurile Kremlinului, a vorbit cu severitate și combativitate despre 2022 ca fiind anul care a separat clar curajul și eroismul de trădare și lașitate”. În timp ce încerca să obțină sprijin în rândul rușilor pe fondul unor eșecuri jenante pe câmpul de luptă și al criticilor interne tot mai mari la adresa strategiei sale militare, Putin a mulțumit trupelor ruse, dar a cerut mai mult de la acestea.

Principalul lucru este soarta Rusiei”, a spus Putin, îmbrăcat într-un costum închis la culoare și cravată. Apărarea patriei este datoria noastră sacră față de strămoșii și descendenții noștri. Dreptatea morală, istorică este de partea noastră”.

Rusia plănuise o operațiune rapidă, dar, odată cu prelungirea războiului, a fost forțată să pună societatea mai mult pe picior de război: a chemat peste 300.000 de rezerviști, a retehnologizat o economie afectată de sancțiunile occidentale și a spus public că conflictul ar putea fi de lungă durată.

Reiterând faptul că Occidentul ar intenționa să distrugă Rusia” prin folosirea Kievului, Putin a promis că nu va permite niciodată acest lucru. El a semnalat, încă o dată, că războiul, deși dur, va continua.
Am știut întotdeauna, și astăzi suntem din nou convinși că viitorul suveran, independent și sigur al Rusiei depinde doar de noi, de puterea și voința noastră”, a spus el.