• Ucraina a amenințat că va boicota Parisul 2024 dacă sportivilor ruși și bieloruși li se va permite să concureze.
  • CIO a declarat săptămâna aceasta că sportivii ruși și belaruși ar putea concura ca sportivi neutri.
  • Președintele ucrainean spune că nu poate exista neutralitate în sport în timp ce atleții țării sale mor pe câmpul de luptă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că a permite Rusiei să concureze la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris ar însemna să arate că teroarea este cumva acceptabilă”. El a declarat că a abordat această problemă cu președintele francez Emmanuel Macron.

Moscovei nu trebuie să i se permită să folosească Jocurile Olimpice pentru propagandă, a adăugat el. Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a declarat că sportivii ruși și bieloruși ar putea concura ca neutrali la Jocurile Olimpice. Ucraina a amenințat că va boicota Parisul 2024 dacă sportivilor ruși și bieloruși li se va permite să concureze.

Încercările CIO de a readuce sportivii ruși la Jocurile Olimpice sunt încercări de a spune întregii lumi că teroarea este cumva acceptabilă”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn. Rusiei nu trebuie să i se permită să folosească Jocurile sau orice alt eveniment sportiv ca propagandă pentru agresiunea sa sau pentru șovinismul său de stat”, a adăugat el.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.
NE IA A.I.-UL JOBUL?

CIO a declarat săptămâna aceasta că sportivii ruși și belaruși ar putea concura ca sportivi neutri”, afirmând că niciun sportiv nu ar trebui să fie împiedicat să concureze doar din cauza pașaportului său”.

Zelenski spune că nu poate exista neutralitate în sport în timp ce atleții țării sale mor pe câmpul de luptă. De asemenea, el a făcut o comparație cu Jocurile Olimpice din 1936 de la Berlin, când naziștii se aflau la putere.

A fost o greșeală olimpică majoră”, a spus el. Mișcarea olimpică și statele teroriste cu siguranță nu ar trebui să își intersecteze drumurile”. Guvernul britanic a condamnat, de asemenea, planul de a permite sportivilor să concureze în mod neutru, considerând că este „o lume departe de realitatea războiului”.

Comentariile lui Zelenski au fost făcute în timp ce forțele rusești au continuat să bombardeze regiunea ucraineană Herson până în timpul nopții, după o zi de atacuri care s-au soldat cu cel puțin trei morți.

Alte șase persoane au fost rănite, dintre care două în urma atacului asupra unui spital, potrivit oficialilor locali. Administrația regională din Herson a declarat că regiunea a fost bombardată de aproape 40 de ori sâmbătă și a fost bombardată continuu duminică.