• Volodimir Zelenski susține că nu va exista „un al treilea război mondial”, în timp ce trupele sale apără frontul de est împotriva Rusiei.
  • Zelenski a declarat că lupta Ucrainei împotriva Rusiei reprezintă „lupta pentru dreptul noilor generații de a afla despre război doar din filme”.
  • El a promis că Ucraina „va opri agresiunea rusă” cu ajutorul Occidentului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că nu va exista „un al treilea război mondial”, în timp ce trupele sale apără frontul de est împotriva Rusiei. Vorbind de la distanță în fața mulțimii de la Globurile de Aur de la Hollywood, Zelenski a declarat: „Războiul din Ucraina nu s-a terminat încă – dar valul se întoarce și este deja clar cine va câștiga”.

În aplauzele publicului, fostul actor a fost prezentat de laureatul Oscarului Sean Penn, care a fost la Kiev. Zelenski a avertizat: „Mai sunt încă bătălii și lacrimi în față”. Și, aducând un omagiu ajutorului occidental, a spus: „Pot să vă spun cine a fost cel mai bun în anul precedent – voi, cei din lumea liberă, care v-ați unit în jurul susținerii poporului ucrainean liber.”

Zelenski a declarat că lupta Ucrainei împotriva Rusiei reprezintă „lupta pentru dreptul noilor generații de a afla despre război doar din filme”. Dar el a ținut să calmeze temerile că războiul s-ar putea extinde în țările NATO, adăugând: „Nu va exista un al treilea război mondial. Nu este o trilogie”.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

El a promis că Ucraina „va opri agresiunea rusă” cu ajutorul Occidentului. Trupele sale duc unele dintre cele mai violente bătălii din acest război în jurul comunității strategice Bakhmut. Soarta orașului Soledar din estul țării atârnă în balanță, în timp ce forțele ucrainene rezistă în fața unui atac furibund.

De la începutul invaziei, la 24 februarie anul trecut, Kievul susține că s-au înregistrat peste 110.000 de victime rusești – peste 500 de soldați pe zi. Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat că forțele sale au „o dinamică pozitivă în avansarea” în Soledar.

Ucraina a negat aceste afirmații, în ciuda faptului că Zelenski a recunoscut că „totul este complet distrus” în zonă. Cucerirea Bakhmut ar întrerupe liniile de aprovizionare ale Ucrainei și ar deschide o rută pentru forțele rusești spre bastioanele ucrainene cheie din Donețk. Institutul pentru Studiul Războiului a declarat: „Forțele rusești s-au străduit în mare măsură să obțină câștiguri tactice semnificative în zona Soledar”.