• Lumea a evitat joi un accident cu radiaţii la centrala nucleară Zaporojie, după ce curentul a fost întrerupt.
  • Funcţionarea celor două reactoare rămase în uz a fost periclitată de acţiunile trupelor ruse.
  • Tot mai mulţi oficiali străini militează pentru demilitarizarea centralei.

Lumea a evitat joi un accident cu radiaţii la centrala nucleară Zaporojie, după ce curentul a fost întrerupt.
Funcţionarea celor două reactoare rămase în uz a fost periclitată de acţiunile trupelor ruse. Tot mai mulţi oficiali străini militează pentru demilitarizarea centralei.

Lumea a evitat joi un accident cu radiaţii la centrala nucleară Zaporojie, după ce curentul a fost întrerupt. Funcţionarea celor două reactoare rămase în uz a fost periclitată de acţiunile trupelor ruse. Tot mai mulţi oficiali străini militează pentru demilitarizarea centralei.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski susţine că deşi electricitatea a fost restabilită la centrala nucleară Zaporojie, pericolul nu a fost îndepărtat. Greşeala de a opri curentul electric putea provoca un accident nuclear de proporţii. Electricitatea este utilizată pentru sistemele de răcire şi siguranţă ale centralei nucleare.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

„Dacă nu s-ar fi pornit generatoarele diesel… dacă personalul staţiei noastre nu ar fi reacţionat după pană de curent, atunci am fi fost deja obligaţi să depăşim consecinţele unui accident cu radiaţii”, a declarat Zelenski.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică vrea să realizeze verificări la cea mai mare centrală nucleară din Europa şi i-a solicitat Rusiei permisiunea de a le efectua. Totodată, AIEA militează pentru demilitarizarea centralei şi crearea unei zone tampon.