• Volodimir Zelenski a vorbit la telefon cu președintele francez Emmanuel Macron.
  • O rachetă a fost doborâtă, în timp ce alte două au lovit districtul Starokostiantyniv.
  • Guvernatorul regiunii Kiev, Ruslan Kravchenko, a declarat că nu au fost raportate victime.

UPDATE ORA 21.00 – Rishi Sunak vorbește despre războiul din Ucraina

Răspunzând la întrebările jurnaliştilor de la un centru comunitar din North Yorkshire, premierul a spus: „Vom sta umăr la umăr cu Ucraina. Nu putem ignora conflictul. Am vorbit cu Zelenski zilele trecute, l-am asigurat de sprijinul nostru continuu”. El a adăugat că sprijinul va continua sub conducerea sa.

UPDATE ORA 19.00 – Macron susține că ar discuta cu Putin dacă asta ar aduce pacea

Emmanuel Macron spune că s-ar gândi în continuare să discute cu Vladimir Putin dacă aceasta contribuie la crearea unei păci durabile între Ucraina și Rusia.

El și președintele Putin s-au bucurat de o relație de lucru bună înainte ca Rusia să invadeze Ucraina în februarie 2022, dar aceasta s-a deteriorat pe măsură ce conflictul a continuat.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
LIGHT MAKES YOU FEEL BETTER
BEYONCE FACE SHOW LA VMA

Vorbind la Bruxelles la sfârșitul unui summit la care liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina, Macron a spus că rămâne deschis dialogului cu Putin cu privire la găsirea unei soluții pașnice în cazul în care liderul rus ia legătura cu el.

Președintele francez a spus: „Nu am început războiul unilateral, încălcând tratatele pe care le acceptasem. Și nu Franța a decis să comită crime de război în nordul Ucrainei, făcând discuțiile practic imposibile”. El a adăugat: „Dacă președintele Putin are dorința de a se angaja în dialog și propuneri serioase pentru a avansa și a ieși din conflict și a construi o pace durabilă, adică una care respectă dreptul internațional și, prin urmare, interesele și suveranitatea ucrainei, voi prelua apelul”.

În timpul unei conferințe de presă de joi, Putin a fost întrebat de un jurnalist francez despre părerile sale despre Franța și despre Macron. Liderul rus a răspuns: „La un moment dat, președintele francez a oprit relația cu Rusia. Nu am făcut-o eu. El a făcut-o. Dacă există interes, suntem pregătiți. Dacă nu, vom face față“.

UPDATE ORA 18.00 – Rusia este pregătită să discute cu SUA

Rusia este pregătită să discute cu SUA, dar numai în propriile condiții, scrie Reuters, citând agenția de presă de stat RIA, care l-a citat pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov a mai spus că președintele rus Vladimir Putin este gata să lucreze cu oricine realizează nevoia de a lua în considerare preocupările Rusiei.

UPDATE ORA 17.00 – Va fi organizat un nou summit pentru Ucraina

Un nou summit pentru a discuta despre sprijinul financiar pentru Ucraina este planificat la începutul anului nou, a declarat vineri președintele Consiliului European, Charles Michel, la sfârșitul unei întâlniri de două zile a liderilor UE.

„Sunt încrezător și optimist că vom fi în măsură să ne îndeplinim promisiunea de a sprijini Ucraina cu mijloace financiare”, a spus Michel. El a adăugat că 26 de state membre au fost de acord până acum.

UPDATE 16.00 – Companiile britanice de arme au ținut o conferință la Kiev, a declarat ministrul Apărării

Săptămâna aceasta a avut loc la Kiev o conferință comună a industriei Regatul Unit și ucrainean, la care au participat cei mai mari producători britanici de arme, a declarat vineri ministrul ucrainean al Apărării.

„Am cerut companiilor britanice de apărare să folosească factorii ucraineni, posibilitatea de a testa armamentul în luptă și să obțină feedback rapid din partea armatei pentru o cooperare transparentă și eficientă cu producătorii ucraineni”, a declarat Rustem Umerov, ministrul, pe Facebook. Ucraina este interesată de acorduri directe cu producătorii britanici, a adăugat el.

UPDATE 15.00-Două grenade au explodat în clădirea administrației locale, potrivit poliției

Un membru al consiliului a detonat cel puțin două grenade în interiorul unei încăperi aglomerate dintr-o clădire a administrației locale din regiunea Zakarpattia (vest), a anunțat poliția națională ucraineană.

Cel puțin o persoană a fost ucisă și 26 au fost rănite, dintre care șase în stare gravă, potrivit rapoartelor.

Nu este clar dacă oficialul care a detonat grenadele se află printre morți sau răniți.

Incidentul este investigat ca un potențial atac terorist, a declarat poliția.

Poliția a publicat o înregistrare video care arată un bărbat intrând într-o încăpere aglomerată, pe care a identificat-o ca fiind o clădire a administrației locale din satul Keretsky, regiunea Zakarpattia.

El scoate apoi două grenade, le scoate știfturile și le aruncă pe podea, unde explodează apoi

Poliția nu l-a identificat pe suspect.

UPDATE 13.00 – Rusia „va răspunde cu aceeași monedă” dacă SUA reia testele nucleare

Rusia va răspunde cu aceeași monedă dacă SUA vor relua testele nucleare, a declarat vineri ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov, citat de agenția de presă TASS.

Ultimul test nuclear al Uniunii Sovietice a avut loc în 1990.

Ultimul test nuclear al Statelor Unite a avut loc în 1992, iar Franța și China au efectuat ultimele teste nucleare în 1996, potrivit ONU.

Luna trecută, Rusia a declarat că intenționează să continue moratoriul asupra testelor nucleare convenit la nivel internațional, în ciuda retragerii ratificării Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare.

De asemenea, Ryabkov a declarat că Rusia nu încearcă să influențeze viitoarele alegeri prezidențiale din Statele Unite și că are puține speranțe pentru un dezgheț în relațiile bilaterale chiar și în cazul unei victorii a lui Donald Trump.

UPDATE 11.00 – Liderii UE speră să ajungă la un acord asupra pachetului de măsuri privind Ucraina „la începutul anului viitor

Liderii europeni – inclusiv premierul Ungariei, Viktor Orban, care s-a opus prin veto pachetului de măsuri – spun că speră să poată ajunge la un acord la începutul anului viitor.

„Sunt destul de încrezător că putem ajunge la un acord la începutul anului viitor, ne gândim la sfârșitul lunii ianuarie”, a declarat Mark Rutte, prim-ministrul olandez, după vot.

Într-o postare pe X, Orban a spus: „Vom reveni la această problemă anul viitor în cadrul EUCO, după o pregătire adecvată”.

Orban, care în trecut s-a lăudat cu legăturile sale cu Kremlinul, a fost singurul care s-a opus aseară acordului de ajutor.

El a susținut că Ucraina nu ar trebui să primească o sumă atât de mare din fondurile UE, deoarece nu face parte din bloc.

De asemenea, Orban s-a certat cu privire la finanțarea UE de miliarde de euro destinată Budapestei, care a fost blocată din cauza corupției și a problemelor legate de drepturile omului în Ungaria.

UPDATE 9.00 – Forțele aeriene ucrainene doboară 14 drone rusești în timpul nopții

Forțele aeriene ucrainene spun că au doborât 14 drone lansate de Rusia în cursul nopții.

„Toate cele 14 drone inamice au fost doborâte de grupurile de foc mobile ale Forțelor Aeriene și ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei în interiorul regiunilor Mykolaiv, Kherson, Khmelnytskyi și Poltava”, a scris forța aeriană pe aplicația Telegram.

Context: În ultimele săptămâni, Rusia a efectuat o serie de atacuri aeriene asupra Ucrainei folosind drone „kamikaze” Shahed de fabricație iraniană.

Acestea au fost lansate în principal de la situri de lansare din vestul Rusiei și din teritoriul anexat al Crimeei.

La 6 decembrie, Ucraina a afirmat că a doborât 41 de drone care vizau în principal clădiri comerciale și infrastructuri critice.

UPDATE 8.00 – Orban blochează acordul pentru un ajutor UE de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina

Ungaria a blocat un acord al Uniunii Europene privind acordarea a 50 de miliarde de euro din bugetul UE pentru Ucraina.

Premierul olandez Mark Rutte a declarat că 26 de țări UE au fost de acord să ofere Ucrainei banii din bugetul UE până în 2027, dar Ungaria s-a opus acestei decizii, care necesită unanimitate.

„Mai avem încă ceva timp, Ucraina nu rămâne fără bani în următoarele săptămâni”, a declarat dl Rutte reporterilor la ieșirea de la discuții.

„Am convenit cu cele 26 de țări. Victor Orban, Ungaria, nu au fost încă în măsură să facă acest lucru. Sunt destul de încrezător că putem ajunge la un acord la începutul anului viitor, ne gândim la sfârșitul lunii ianuarie.”

ȘTIREA INIȚIALĂ

Avioane de luptă rusești MiG-31K care transportau rachete hipersonice Kinzhal au lovit ținte din centrul Ucrainei la doar 10 minute după ce decolarea lor de la baza aeriană Savasleyka a declanșat o alertă națională, a declarat forțele aeriene ucrainene.

O rachetă a fost doborâtă, în timp ce alte două au lovit districtul Starokostiantyniv, unde se află o bază aeriană din regiunea Khmelnytskyi, la vest de Kiev, care a fost atacată în mod repetat în timpul războiului care durează de 21 de luni.

Guvernatorul regiunii Kiev, Ruslan Kravchenko, a declarat că nu au fost raportate victime.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit la telefon cu președintele francez Emmanuel Macron pentru a-i mulțumi pentru eforturile sale în decizia summitului Uniunii Europene privind deschiderea negocierilor de aderare pentru Ucraina, a declarat un diplomat francez pentru Reuters.

I-a mulțumit pentru că a făcut ca lucrurile să se miște, pentru că l-a susținut și a lucrat la deschiderea negocierilor”, a declarat pentru Reuters un diplomat francez la Bruxelles.

Citește și