• Mii de turiști participă azi la evenimentul organizat de Ziua Marinei Române, la Constanţa.
  • Ceremonia începe cu ridicarea pavilionului, geacului și marelui pavoaz la bordul navelor militare.
  • La eveniment participă și Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă.

UPDATE

Florin Jipa, editor șef la Monitorul Apărării, spune că forțele navale ar trebui să asigure securitatea României, nu numai litoralul lui dar și a apelor teritoriale economice. „Interesele economice ale României sunt foarte mari, cu zăcăminte gaze estimate la 200 de miliarde de euro. Forțele navale românii au 10 nave de lupte, trei fregate și patru corvete.”

Recomandări

CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
ASTRAZENECA RETRAGE VAXZEVRIA
HAOS ÎN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ DIN ROMÂNIA
CUM AR FI EUROPA FĂRĂ ZIUA EUROPEI
AVERTISMENTUL UNUI CERCETĂTOR DESPRE A.I.
MESAJUL LUI IOHANNIS DE ZIUA EUROPEI

„Înainte de Ziua Marinei România a anulat poziția de noi corvete și modernizarea celor două fregate.
România mai are și trei nave de luptă de rachete, construite în anii ’80”, a spus Florin Jipa, la Aleph News.

UPDATE

Comandorul Gabriel Moise, locțiitorul comandantului Academiei Navale Mircea cel Bătrân, spune că navă-simbol a Marinei Militare împlinește anul viitor 85 de ani de activitate. „Este nava principală pe care s au instruit toți militarii marinari români. Velierul are la bord studenții de Anul 2 de la Academia navală”, a spus Gabriel Moise, la Aleph News.

UPDATE

Prezent la Ziua Marinei din Constanța, președintele Klaus Iohannis a felicitat marinarii români. „Dragi marinari, aveți recunoștința noastră pentru devotament. Ați ales un mod de viață cu provocări și sacrificii, dar și cu satisfacții”, le-a transmis Iohannis marinarilor.

„Prezența și activitatea celor 5000 de militari aliați în țara noastră demonstrează unitatea și solidaritatea, inclusiv în apărarea colectivă. Dragi marinari, sunteți expresia profesionalismului într-o carieră dificilă, dar esențială. Forțele Navale contribuie semnificativ la misiunea de apărare”, a mai spus președintele.

Vorbind despre atacurile ruse în apropierea Mării Negre, Iohannis spune că România va sprijini Ucraina cât va fi nevoie.

Iar premierul Marcel Ciolacu promite bugete mai mari pentru Forțele Navale. „Datoria mea ca premier este și de a înzestra Forțele Navale, am crescut bugetul la 2,5 din PIB, vom menține nivelul și în anii următori indiferent de probleme economice pe care le vom întâmpina”, a spus Ciolacu.

ȘTIREA INIȚIALĂ

De ziua ei, Marina Militară ne invită în porturile din Constanța, Brăila, Galați, Tulcea și Mangalia, dar și la Bicaz și București, pentru a admira și vizita navele și a participa la jocuri marinărești, concerte ale fanfarei și a interacționa cu marinarii.

Mii de turiști participă azi la evenimentul organizat de Ziua Marinei Române, la Constanţa. La eveniment participă și Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă.

Ceremonia începe cu ridicarea pavilionului, geacului și marelui pavoaz la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului Național al României.

La Constanța, Zeul Neptun își va face apariția din largul mării, printr-o poartă de apă asigurată de remorcherele „Vânjosul”, „Vârtosul” și „Voinicul”, pentru a da startul demonstrațiilor, concomitent cu salutul de deschidere a exercițiului executat de nave, elicoptere și avioane F-16.

Citește și