• Astăzi este ziua Organizației a Tratatului Atlanticului de Nord
  • NATO a fost înființat pe 4 aprilie 1949 prin Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington, D.C.

Astăzi este ziua Organizației a Tratatului Atlanticului de Nord. NATO a fost înființat pe 4 aprilie 1949 prin Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington, D.C. cu obiectivul de a asigura libertatea și securitatea tuturor membrilor săi prin mijloace politice și militare și a susține interesele comunue în problema securității în conformitate cu statele străine.

România a solicitat formal aderarea la NATO în 1993, iar în 1994 fost primul stat care a răspuns invitației de a participa la Parteneriatul pentru Pace, program de securitate cu rol major în procesul de includere a noi membri în NATO. În schimb, țara noastră a intrat în organizație de abia în 2004 alături de alte șase state: Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Slovenia.

În primul rând, obiectivul principal al Alianţei Nord-Atlantice reprezintă dezvoltarea sectorului de apărare strategică. Apoi trebuie să luăm în vedere participările la misiuni și operațiuni sub egida NATO, misiuni în Afganistan, Kosovo și în Irak. Sunt și angajamentele care privesc cheltuielile pentru apărare. Fiecare stat aderat la NATO are obiectivul de a cotiza 2% din Produsul Intern Brut alocat cheltuielilor pentru apărare în decursul a 10 ani. De asemenea în țară au fost deschise două baze militare americane: cea de la Kogălniceanu și baza militară de la Deveselu. Și îți mai spun că NATO ne asigură și protecție navală, cu vase de luptă americane, în Marea Neagră.

Recomandări

ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI

Klaus Iohannis: Puterea Alianței se bazează pe solidaritate

Președintele Klaus Iohannis susține, într-un mesaj adresat cu ocazia împlinirii a 17 ani de la aderarea României la NATO, că puterea Alianței se bazează pe solidaritatea statelor membre.

Președintele Klaus Iohannis susține că NATO este cea mai de succes Alianță de apărare colectivă din istorie.

NATO consolidează legătura unică și profundă a Europei cu America de Nord, ambele continente unite de valori democratice şi de interese de securitate comune. Evoluțiile actuale la nivel internațional se mențin dinamice și impredictibile, iar provocările de securitate se înmulțesc și se diversifică. Puterea Alianței de a face față acestui context se bazează pe solidaritatea statelor membre în îndeplinirea apărării colective. În plus, capacitatea NATO de a-și îndeplini obiectivul său major, acela de apărare a tuturor cetățenilor și teritoriilor aliate, se datorează și procesului constant de adaptare și transformare la care România a participat în mod activ și substanțial în ultimii ani”, a transmis șeful statului.

Acesta susține că NATO și-a demonstrat coerența şi consistența deciziilor privind apărarea colectivă, inclusiv prin implementarea măsurilor de descurajare și apărare pe Flancul Estic, la care contribuția României este semnificativă.

NATO a avut un rol important și în privința gestionării pandemiei de COVID-19, prevenind transformarea crizei sanitare într-o criză de securitate. Prin punerea la dispoziția aliaților a mijloacelor și a instrumentelor sale, prin manifestarea solidarității atât între aliați, cât și în raport cu partenerii săi, NATO şi-a dovedit încă o dată eficiența. România a valorificat aceste noi oportunități, fiind primul stat aliat care a folosit mecanismul Strategic Airlift Capability pentru a aduce în țară echipamente esențiale combaterii pandemiei”, mai spune președintele Klaus Iohannis.

Conform acestuia, România este profund atașată valorilor euro-atlantice și are o participare semnificativă pe mai multe planuri la operațiile și misiunile aliate, inclusiv la demersurile menite să consolideze postura de descurajare şi apărare a NATO.

Dezvoltarea şi modernizarea capabilităților militare naționale sunt determinante pentru succesul obiectivelor aliate comune. Voi continua să susțin consensul transpartinic în alocarea procentului de 2% din PIB pentru domeniul apărării, această finanțare contribuind la consolidarea NATO, inclusiv prin prezența în regiunea Mării Negre”, a precizat Iohannis.

Florin Cîțu: „NATO a fost și continuă să fie principalul garant al apărării și securității naționale

La rândul lui, Florin Cîțu spune că NATO este garantul apărării și securității naționale.

Pentru România, NATO a fost și continuă să fie principalul garant și pilonul fundamental al apărării și securității naționale. România are o contribuție activă și semnificativă la misiunile și operațiile aliate, precum și un rol distinct și activ în conturarea politicilor și deciziilor NATO, inclusiv în ceea ce privește măsurile de consolidare a posturii de descurajare și apărare”, a transmis șeful Guvernului.

Ludovic Orban: „România este un pilon de stabilitate în regiune, datorită apartenenței la NATO

Sărbătorim, astăzi, în prima duminică a lunii aprilie, Ziua NATO în România, pentru a marca două evenimente importante din istoria României, și anume aderarea României la Alianţa Nord-Atlantică, pe 29 martie 2004 şi arborarea oficială a drapelului român, la sediul NATO de la Bruxelles, pe 2 aprilie 2004.

Anul trecut, în luna ianuarie, mă întâlneam la Bruxelles cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, unde transmiteam că Alianța Nord-Atlantică este fundamentală pentru România, iar angajamentul nostru la succesul său este unul puternic.

Nimeni nu știa, atunci, că în câteva luni se va declanșa cea mai gravă criză sanitară, cea a noului coronavirus, care va cuprinde întreaba omenire.

Ca și anul trecut, și anul acesta, Ziua NATO în România este sărbătorită sub semnul solidarităţii euro-atlantice, prin sprijinul constant, atât logistic cât și cu echipamente și personal medical, pe care Alianța l-a acordat țărilor membre, pentru a limita răspândirea virusului.

România este un pilon de stabilitate în regiune, datorită apartenenței la NATO, prin participarea la misiunile aliate, în special în regiunea Mării Negre și găzduirea, pe teritoriul său, a structurilor multinaționale ale Alianței.

Este un angajament pe care țara noastră l-a luat, în cadrul acestei structuri de Securitate, pentru apărarea cetățenilor din regiune. Continuăm să fim aliați de nădejde ai NATO“, a scris pe Facebook, Ludovic Orban.