• Alin Stoica, prefectul Capitalei: Pe acest ordin, dacă nu se modifică, școala va intra în online de mâine. Copiii nu intră automat în online, totuși. Vom lua această măsură când Inspectoratul Școlar ne va propune asta.
  • Florin Cîțu: Carantina totală nu este o opțiune.
  • Autoritățile au propus noi restricții pentru Capitală.
  • În acest moment, soluția carantinării este exclusă în București.
  • Capitala ar putea trece, marți, de pragul de 6 cazuri de coronavirus la mia de locuitori.
  • Prefectul Capitalei a anunțat că indicele infectării a depășit șase la mie.

UPDATE 17.05 Noile restricții propuse de autorități

Autoritățile au propus noi restricții pentru Capitală: locurile de joacă să fie închise; mall-urile să rămână deschise, dar cu măsuri suplimentare de siguranță – 4 mp de persoană.

O altă propunere este ca școlile, grădinițele și afterschool-urile să se închidă, iar competițiile sportive de amatori să fie suspendate,

De asemenea, autoritățile au mai propus ca programul firmelor și al instituțiilor să fie decalat.

Recomandări

BANI PENTRU UCRAINA
MARK SE DĂ PE MUZICĂ
CONTINUĂ PLOILE ÎN SPANIA
TINERII CONSUMATORI
HOUDINI? TU EȘTI?
MIGRAȚIE LA NIVEL RECORD

Fiecare DSP din țară trimite la Ministerul Sănătății astfel de propuneri, iar acesta va lua decizii și la nivel național.

UPDATE 15:10 Prefectul Capitalei: „Copiii nu intră automat în online. Inspectoratul Școlar ne va propune acest lucru”

„Conform ordinului comun, peste 6 la mie, ar trebui să trecem online”, spune prefectul Capitalei.

Pe acest ordin, dacă nu se modifică, școala va intra în online de mâine. Copiii nu intră automat în online, totuși. Vom lua această măsură când Inspectoratul Școlar ne va propune asta.

Cele mai multe dintre propuneri de azi au fost pe tema menținerii măsurilor de până acum și înăsprirea controalelor.

Măsurile nu privesc anumiți cetățeni, ci populația generală”, a spus Alin Stoica, prefectul Capitalei.

UPDATE 12:41 Florin Cîțu: Le transmit bucureștenilor să ignore scenariile și să aștepte decizia. Carantina totală nu este o opțiune”

„Am așteptări foarte mari de la personalul MAI. Provocarea noastră rămâne pandemia.

Le transmit bucureștenilor să ignore scenariile și să aștepte decizia. Această cifră de 6 la mie reprezintă una dintre informațiile pe care le luăm în calcul atunci când vorbim despre carantinarea sau nu a unei localități. Niciodată nu s-a carantinat doar la 6 la mie. Trebuie să vedem care sunt implicațiile.

Carantina totală nu este o opțiune, am spus că nu luăm acest lucru în calcul. După ce discutăm cu ministerul Sănătății, ne uităm și la celelalte informații cu implicații pentru toți locuitorii Bucureștiului.

Carantina pe sectoare nu este o opțiune”, a spus Florin Cîțu marți, 23 martie 2021.

Întrebat dacă se vor închide școlile, Florin Cîțu a spus că „Nu se închid școlile. Nici la Timișoara nu s-au închis școlile”.

Florin Cîțu, despre locurile ATI din țară

„La ATI locurile au crescut cu aproape 80 de locuri. Spitalele din București au circuite COVID și non-COVID. Le recomand spitalelor din România să facă același lucru. Există soluții pentru a nu opri economia”, a spus Cîțu.

UPDATE 11:30 – Indicele infectării din București a depășit șase la mie, anunță prefectul Bucureștiului, Alin Stoica. O ședință a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență va avea loc astăzi, iar o decizie privind o eventuală carantinare va fi luată mâine, spune Alin Stoica.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a transmis membrilor Comitetului pe Situații de Urgență al Municipiului București că indicele comunicat de DSP astăzi este de 6,22 la mie și că așteaptă propuneri de măsuri, până la finalul zilei.

Știrea inițială

Rata de infectare va depăși, marți, cel mai probabil, pragul critic de 6 infectări la mia de locuitori. Carantinarea Capitalei este un scenariu exclus în prezent, dar sunt așteptate noi restricții.

Sectorul 1 are cea mai mare rată de infectare: 7,51 la mie. Sectoarele 2 și 6 au fiecare o incidență de 6,02 la mia de locuitori, iar în Sectorul 4, rata de infectare e aproape de pragul critic de 6 la mie. Sectorul 5 a ajuns la 5,19. Sectorul 3 are circa 4,66 rată de infectare la mia de locuitori.

Prima măsură pe care o pot lua autoritățile ar fi închiderea unităților de învățământ. În prezent, doar creșele și grădinițele au rămas deschise, iar la școală mai merg doar copiii din clasele 0-4 și elevii din anii terminali. Totodată, ar putea fi închise în weekend-uri mall-urile, piețele și a sălile de fitness. Un alt scenariu ar fi acela ca circulația după ora 18 să fie posibilă doar cu declarația pe propria răspundere și doar pentru un motiv bine întemeiat, potrivit Realitatea PLUS.