• Singurul cosmonaut român sfat pentru tineri: Dacă visează să ajungă în spaţiul cosmic să-şi dorească acest lucru din inimă.
  • Selecția e mai complicată. În momentul de faţă, cu nave Soiuz, ajung în spaţiul cosmic într-un an 12 oameni, explică Prunariu.
  • De acolo, de sus, vezi Pământul ca pe un glob fără graniţe, spune Prunariu.

Pe 14 mai 1981, Dumitru Prunariu a devenit primul român care a zburat în spaţiul cosmic. A rămas şi singurul. Prunariu explică şi care sunt şansele să vedem într-o zi un al doilea român în cosmos. 

Prunariu spune că selecția este mai complicată, iar în momentul de faţă, cu nave Soiuz, ajung în spaţiul cosmic într-un an 12 oameni, explică Prunariu.

„Când vor fi reluate zborurile de către americani, în nave cu mai multe persoane, de asemenea zborurile cu chinezii, atunci, desigur, Europa va avea o altă deschidere şi şansele României de a participa la o nouă selecţie sunt foarte mari.”, a explicat Dumitru Prunariu. 

Recomandări

EFECTELE TIKTOK ASUPRA ȚĂRII
GEORGESCU: „MANIPULARE”
CINE O SUSȚINE PE LASCONI
CHINA VS. TRUMP
GEOANĂ O SUSȚINE PE LASCONI
CNA CERE CLARIFICĂRI

Cu toate astea, cosmonautul încurajează tinerii care vor să ajungă în spațiu.

„Dacă visează să ajungă în spaţiul cosmic să-şi dorească acest lucru din inimă şi să înveţe foarte bine pentru că toţi cosmonauţii sunt selecţionaţi dintre premianţi. Îi place fizica, să înveţe fizică, îi place medicina, să înveţe medicină. Poate să fie şi jurnalist. La un moment dat şi va avea ocazia într-un fel sau altul să participe la o selecţie.”, a  spus Dumitru Prunariu. 

Acesta a povestit și câteva amintiri pe care le are din experienţa sa în spaţiul cosmic. 


„Un zbor cosmic îţi rămâne în minte pentru o viaţă întreagă. Sunt lucruri care nu pot fi uitate şi nu pot fi date uitării nici de către ceilalţi. Ceea ce rămâne însă şi marchează gândirea ulterioară a celor care au fost în spaţiul cosmic este imaginea unitară a Pământului. De acolo, de sus, îl vezi ca pe un glob fără graniţe care arată frumos dar poţi să îi desluşeşti cu puţină ştiinţă şi informaţii anterioare şi zonele rănite.”, a spus Prunariu.