• Arheologii au descoperit ceea ce ei cred că este un altar roman sub un fost cimitir din incinta unei catedrale din centrul Angliei.
  • Mai multe piese de ceramică romană și monede au fost găsite, de asemenea, la fața locului.
  • Săpătura face parte dintr-un proiect de restaurare a Catedralei din Leicester, despre care se crede că a fost construită pentru prima dată în secolul al XI-lea. 

Arheologii au descoperit ceea ce ei cred că este un altar roman sub un fost cimitir din incinta unei catedrale din centrul Angliei. Experții de la Universitatea din Leicester au declarat marți că au descoperit ceea ce pare a fi pivnița unei clădiri romane și un fragment dintr-o piatră de altar veche de 1.800 de ani în timpul săpăturilor din incinta Catedralei Leicester.

Întotdeauna a existat această poveste populară conform căreia ar fi existat un templu roman sub catedrală”, a declarat Mathew Morris, director de săpături pentru Serviciile Arheologice ale Universității din Leicester.

„Până acum, nu a existat nici o modalitate de a putea spune dacă a existat sau nu”, a adăugat el, dar noile descoperiri arată că există cu siguranță un lăcaș de cult roman sub catedrală”.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Morris și echipa sa cred că pivnița, aflată la aproape 3 metri sub pământ, a fost construită în secolul al II-lea. La fața locului au fost găsite, de asemenea, mai multe piese de ceramică și monede romane. Romanii au construit un fort în jurul anului 50 d.Hr. în Leicester, o așezare cunoscută sub numele de Ratae Corieltauvorum.

Săpăturile au făcut parte dintr-un proiect de mai multe milioane de lire sterline pentru restaurarea Catedralei Leicester, despre care se crede că a fost construită pentru prima dată în secolul al XI-lea. Catedrala găzduiește în prezent mormântul lui Richard al III-lea, ultimul rege Plantagenet al Angliei și ultimul monarh englez care a murit în luptă. El a murit în 1485.

Echipa arheologică a Universității din Leicester a găsit rămășițele regelui medieval în urmă cu un deceniu într-o parcare din centrul orașului Leicester. El a fost reînhumat în catedrală în 2015.