„În legătură cu piciorul lui e o poveste uluitoare.” Ismail Kadare, „Concert la sfârșit de iarnă”, traducere Marius Dobrescu, Humanitas fiction, 2024 ( citEști )

Un roman, o poveste, o ficțiune. Dar detaliile din „Concert la sfârșit de iarnă”, de Ismail Kadare, sunt cât se poate de reale. Aventurile sunt desprinse dintr-un moment în care China era singurul partener extern al Albaniei comuniste. Acestea sunt secvențele în legătură cu care s-a construit celebritatea lui Kadare în proza de azi. Cuvântul capodoperă revine foarte des în ceea ce privește această carte. Aici, distanța dintre politică și mitologie e negociată la fiecare pas când citEști.

„Silvei i se păru că, imediat, frazele ei vor suna ca niște titluri de cărți sau de filme.” Ismail Kadare, „Concert la sfârșit de iarnă”, traducere Marius Dobrescu, Humanitas fiction, 2024 ( citEști )

Recomandări

MERGI ÎN TURCIA FĂRĂ VIZĂ
IOHANNIS VORBEȘTE CU ZELENSKI
CÂT MAI SCADE INDUSTRIA ROMÂNIEI?
CONFLICT ÎN NOUA CALEDONIE
CNN: HAGA CERE ARESTAREA LUI NETANYAHU
CE URMEAZĂ ÎN IRAN

Ismail Kadare este cel mai cunoscut scriitor albanez contemporan. Născut în 1936, Kadare a câștigat în 2005 premiul Booker Internațional. Era chiar primul an în care distincția era acordată pentru toată opera unui scriitor. Nominalizați alături de el erau Margareat Atwood, Saul Bellow, Gabriel Garcia Marquez, Gunter Grass, Milan Kundera, Stanislaw Lem, Doris Lessing, Naguib Mahfouz, Ian McEwan, Kenzaburo Oe, Philip Roth, Muriel Spark, Antonio Tabucchi și alții.

citEști. Legenda Ismail Kadare

La 88 de ani, scriitorul are deopotrivă cetâțenie pentru Albania, Franța ca și pentru Kosovo. Născut în 1936, a studiat filologie la Tirana și la Institutul de Literatură Maxim GOrki, la Moscova.

A debutat ca poet în anii ’50. Dar consacrarea a cunoscut-o un deceniu mai târziu, când a publicat prima variant[ a romanului ”Generalul armatei moarte”. În 1990 Kadare a primit azil politic în Franța. Până în 2001 a locuit la la Paris. Cărțile sale sunt comparate cu reperele stabilite în istoria literaturii de Gogol, Kafka ori Orwell. În 2016, statul francez i-a conferit Legiunea de Onoare, în grad de Comandor. Opera sa, nominalizată frecvent la Premiul Nobel, este tradusă în peste 40 de țări.