„E o capcană anotimpul?” Norman Manea, „Plicul negru”, Polirom, 2024 ( citEști )

Uite că o carte românească îți face o idee în ceea ce privește construcția realității. În „Plicul negru”, Norman Manea spunea ultima poveste înainte să părăsească România în anii ’80. Iar căderile nervoase sunt un mod în care descriem azi și slăbirea limitei dintre vis și realitate. Dar scriitorul care și-a refăcut cariera în Statele Unite plasează în literatura română acest model pe care schizofrenia sistemului nu a reușit să îl consume.


„Ai fi reîntâlnit, acolo, la cotitura șoselei care urcă spre oraș, fata morgana”. Norman Manea, „Plicul negru”, Polirom, 2024 ( citEști )

Recomandări

CORTEGIUL LUI RAISI A AJUNS ÂN TEHERAN
MERGI ÎN TURCIA FĂRĂ VIZĂ
IOHANNIS VORBEȘTE CU ZELENSKI
CE FACE UN LIDER BUN?
CÂT MAI SCADE INDUSTRIA ROMÂNIEI?
CONFLICT ÎN NOUA CALEDONIE

Norman Manea s-a născut la Burdujeni, în 1936. Familia lui a cunoscut deportarea în Transnistria în 1941, după ce România a intrat în război. A debutat cu romanul „Captivi”, în 1970. În 1986 a primit o bursă de un an în Berlinul de Vest. Era și anul în care apărea după multe probleme cu cenzula romanul „Plicul negru”. Remarcat de Henrich Boll, Manea a continuat din 1988 să locuiască în Occident. A ajuns cu o bursă Fulbright în Statele Unite. La New York l-a cunoscut pe scriitorul Philip Roth și au rămas prieteni până la moartea acestuia, în 2018. Și după 1989 Norman Manea a continuat să fie ținta reproșurilor naționaliste, printre alții din partea criticului Alex Ștefănescu. În 2017 a primit Premiul Colegiului Bard.