Vorbim aici despre femei celebre, care au cutreierat lumea și au schimbat-o. Azi însă îți spun povestea unei anonime dintr-un orășel german de provincie: Helga Weyhe.
Advertisment
Se naște în 1922 la Salzwedel, lângă Berlin, în apartamentul familiei de deasupra unei librării deschise în 1840, adică mai veche decât statul german. Era a bunicului, care i-a lăsat-o tatălui ei. Helga visează însă o altă viață. E prima din familie care pleacă la studii, dar le întrerupe din cauza războiului.
În 1944 se întoarce pentru puțin timp acasă. Nu va fi așa. Sovieticii ocupă zona și închid frontiera. Helga lucrează alături de tatăl său, de la care moștenește în 1965 librăria, dar și obiceiul de a sfida dictatura.
Recomandări
Când naziștii ardeau cărți, tatăl ei vindea autorii interziși pe sub tejghea. Acum, comuniștii lichidează literatura religioasă, dar ea se zbate să procure titlurile interzise.
În plus, Helga nu vinde cărți cu care nu e de acord, așa că citește tot ce are pe raft! Cartea ei preferată rămâne una de copii, povestea unui băiețel care se ascunde pe un zeppelin pentru a merge în America. Puțini știu că Helga are un unchi librar la New York.
Va reuși să ajungă acolo abia în 1970, guvernul RDG acordând vize de ieșire doar pensionarilor. Unchiul murise, dar librăria încă era deschisă. După unificarea Germaniei, toți concetățenii fugiți de ani de zile în Vest se vor regăsi în librăria ei, unde organizează întâlniri cu scriitori.
Helga lucrează până la 98 ani și se stinge în 2021 în camera în care s-a născut, fericită că lumea citește mai mult în pandemie.
Helga Weyhe a trăit într-o singură casă, dar a călătorit prin lectură mai mult decât oricine. Nu a făcut politică, dar a combătut cu modestie prostia dictaturilor. Nu a avut copii, deși ar fi fost cea mai iubită mamă: știa mii de povești!
Această femeie a fost un nimeni, dar a știut să fie totul: un om întreg.
Partenerii noștri