Conform datelor Inspecției Muncii, din 5,5 milioane de contracte e muncă înregistrate în Revisal, numai 236.787  de angajați câștigă peste 10.000 de lei brut pe lună, adică numai 4,2% din totalul contractelor înregistrate oficial. Aici nu știm cât este salariul mediu al salariilor mari. Spre exemplu, în IT salariul mediu brut este de 14.000 de lei, adică 8.200 de lei net.

La polul opus 1,58 de milioane de contracte de muncă, adică 28% din total, au la bază salariul minim brut pe economie de 2.300 de lei, sau de 3.000 de lei, cât este cel din construcții. La un salariu de 2.300 de lei brut salariul net este de 1.386 de lei, adică 300 de euro.

La un salariu brut de 3.000 de lei câștigul net este de 1.780 de lei. În caz că nu știți, dintr-un salariu brut 42% sunt taxele către stat și numai 58% ia în mână angajatul, adică puțin peste jumătate.

Recomandări

CUM MĂNÂNCI CUMPĂTAT?
FĂ O ȘCOALĂ CA ACASĂ
ATACURI ÎN SIRIA
ISRAELUL LOVEȘTE YEMEN
TRUMP ÎȘI NUMEȘTE AMBASADORII
JURNALIȘTI MORȚI ÎN GAZA

Dacă ne uităm cum sunt împărțite salariile mari, pe primul loc, bineînțeles, sunt IT-iștii, dar pe locul 2, surprinzător, nu sunt bancherii, petroliștii sau consultanții în business, având în vedere că economia este plină de experți. Pe locul 2 cu salarii mari sunt medicii, deci nu este așa de rău în sistemul medical, pe care îl criticăm cu toții. A făcut și Dragnea un lucru bun când a mărit salariile medicilor de la stat ca să nu plece din țară.

Dacă avem 19.000 de medici cu salarii mari, în educație avem 5.100 de profesori universitari cu salarii mari și numai 1.000 în învățământul secundar general.

În administrația publică avem aproape 3.000 de salariați care au salarii mari.

Așa cum arată structura salariilor, modelul românesc este sud-american, adică avem mulți angajați cu salarii mici și prea puțini angajați cu salarii mari. Din păcate nu este un model prea bun.

Experții în resurse umane spun că, din cauza taxelor mari pe muncă unde statul ia 42% dintr-un salariu brut, sunt în continuare firme care plătesc salariul minim pe economie pe cartea de muncă și restul banilor sunt dați în plic, la negru.
Sper ca acest model nu se aplică și salariilor mari.