După primele săptămâni de panică, piața valutară s-a reglat, iar cursul a scăzut sub 5 lei pentru un euro

După atacarea militară a Ucrainei de către Rusia, piața caselor de schimb valutar din România a sărit în aer. Multă lume s-a reprezit să-și scoată banii din bănci și să cumpere euro ca o măsură de protecție.

În aceste condiții, băncile și casele de schimb valutar au fost luate prin surprindere, neavând o lichiditate în euro suficientă pe măsura cererii.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

De la 4,9 lei pentru un euro, cursul valutar a urcat la 5,3 – 5,5 – 5,8 lei pentru un euro, cu toate că la BNR cursul a rămas extrem de stabil, la 4,94 lei pentru un euro.

Problema nu era creșterea cursului, ci faptul că nu mai exista euro la casele de schimb, ceea ce a mărit și mai mult tensiunea din piață, mulți români fiind pe picior de plecare, de teama ca războiul să nu se extindă și la noi.

Băncile au trimis avioanele în străinătate după euro, dar a durat câteva zile până când piața a fost alimentată din nou cu euro cash.

Acum, deja suntem în prima lună de război, iar bombardamentele de la granița noastră au intrat în cotidian.

Cursul valutar a scăzut pe piața caselor de schimb la 4,95 lei pentru un euro, dacă vrei să cumperi, și la 4,85 lei pentru un euro, dacă vrei să vinzi.

Piața valutară a funcționat, ceea ce reprezintă un bun câștigat pentru România.

Este normal ca în primele ore sau în primele zile de la producerea unui eveniment, cum a fost apariția COVID sau declanșarea conflictului militar din Ucraina, oamenii să intre în panică și să reacționeze ca atare, dar dacă piețele sunt suficient de puternice, lucrurile se liniștesc și revin la poziția inițială.